Článek
Dobrá zálivka je to, co udělá z hrsti zeleného lupení a kupičky zeleniny osvěžující lahodný salát. U nás její roli obvykle přebírá jednoduchý nálev z vody, silného lihového octa a moučkového cukru, kterým velkoryse zalijeme nakrájené okurky nebo rajčata ze zahrádky – a je to tak v pořádku.
Sladkokyselý nálev máme zapsaný hluboko v chuťové paměti a sekaná nebo karbanátky by bez okurkového salátu nebyly kompletní.
Pokud ale máte chuť na elegantnější a výrazněji dochucený salát, sáhnete pravděpodobně po nějaké verzi klasické zálivky vinaigrette. V základní podobě jde o směs dobrého vinného octa a kvalitního olivového oleje. Když je důkladně prošleháte, vznikne hustější emulze, která dobře ulpí na listech salátu – ale jen na chvilku. Ocet a olej se totiž brzy zase oddělí. Právě proto (a také protože to zkrátka dobře chutná) se do ní přidává i hořčice, která slouží jako emulgátor a dokáže tyto dvě různorodé složky udržet pohromadě.
Jak připravit salátovou zálivku vinaigrette
Základ klasické zálivky vinaigrette tvoří olej a ocet v poměru 3:1 – tedy tři díly oleje na jeden díl octa. Na 150 ml této směsi pak budete potřebovat lžičku hořčice a špetku soli a pepře.
Příprava je velmi jednoduchá: suroviny odměřte do misky, prošlehejte metličkou (nebo je jednoduše dejte do skleničky se šroubovacím uzávěrem a pořádně protřepejte) a dochuťte špetkou soli a pepře. Přidat můžete i lžičku medu.
Chuť zálivky stojí a padá s kvalitou použitých surovin: do té nejtypičtější patří panenský olivový olej, jemný vinný ocet a ostrá dijonská hořčice. Skvěle doplní saláty z listové zeleniny (např. rukolu, polníček, římský salát), ale výborná je také s grilovanou nebo pečenou zeleninou, kuskusem nebo bulgurem.

Na základní vinaigrette stačí olej, ocet a trocha hořčice.
Vinaigrette na tisíc způsobů
Zálivku si můžete snadno přizpůsobit – místo klasického vinného octa použijte jablečný, balzamikový nebo třeba šťávu z citronu.
Místo olivového oleje můžete sáhnout po dýňovém, ořechovém nebo za studena lisovaném slunečnicovém oleji. Kromě dijonské hořčice můžete přidat i kapku medu, javorového sirupu nebo jako Italové lžičku kvalitní marmelády – zálivka tak získá jemnější a sladší tón.
A teď něco nečekaného: bezový sirup
Na finální dochucení zálivky ale můžete použít i sirup z bezových květů. Salátům dodá jemnou květinovou vůni a elegantní sladkost. Skvěle funguje v kombinaci s citronovou nebo limetkovou šťávou a jemným světlým olejem (například za studena lisovaným řepkovým nebo slunečnicovým).
Příprava je stejně jednoduchá a hravá jako u klasické vinaigrette. Prošlehejte 6 lžic oleje, 2 lžíce citrusové šťávy (nebo jablečného či vinného octa), přidejte dvě lžíce bezového sirupu, malou lžičku dijonské hořčice a sůl podle chuti.
Bezová zálivka se výborně hodí k výraznějším listovým salátům (je skvělá zejména s rukolou), okurkám, pečené nebo grilované zelenině (zkuste řepu a mrkev), salátům s kozím nebo čerstvým sýrem i těm doplněným ovocem – náš tajný tip jsou jahody, broskve a meloun.
A pokud přidáte na talíř i pár drobných kvítků bezu, bude váš salát nejen chutnat skvěle, ale i krásně vypadat.
Jen nezapomeňte zálivku přidat až těsně před podáváním. Jemné salátové listy si tak zachovají svěžest.