Hlavní obsah

Zrušit schválenou hypotéku přijde zájemce draho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří klienti bank se dostávají do prekérní situace: banka jim přiklepla hypotéku, jenže finanční situace se mění tak dramaticky a rychle, že z toho chtějí couvnout. Zrušit schválenou hypotéku ale většinou vyjde draho. Stejné to je, když se hypotéka čerpá na výstavbu rodinného domu a stavba se buď zpožďuje, nebo se vleče její zahájení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V hypotečních smlouvách jsou jasně dané termíny, do kdy, jaké částky a na co banka uvolní. Pokud nejsou dodrženy, účtuje banka sankce, které mohou jít do desítek tisíc korun až statisíců.

Banku nezajímá, že za zpoždění klient třeba ani nemůže a nemá jak ho ovlivnit, protože třeba neměl materiál a podobně. To si má klient smluvně ošetřit se stavební firmou.

Všechno to by si žadatelé měli uvědomit, když jdou do banky o hypotéku žádat, a rozhodně by si neměli brát částku, kdy pak splátky vycházejí tzv. nadoraz, přičemž rodina nemá žádné rezervy.

Zdražování hypoték se zastavilo, významný pokles sazeb se ale nečeká

Finance

Do pěti procent výše úvěru

„Výše sankce za zrušení hypotéky je individuální v závislosti na bance. Za odstoupení od nečerpané hypotéky si banka zpravidla účtuje do pěti procent z výše sjednaného hypotečního úvěru. U čtyřmilionové hypotéky se jedná o 200 tisíc korun,“ shrnula Veronika Hegrová ze společnosti Hyponamíru.

Sankce podle ní nemusí být účtována, pokud jsou k tomu závažné důvody, jako například úmrtí, tíživá rodinná situace. Záleží zkrátka na tom, co je ve smlouvě, a také na přístupu banky.

I nedočerpání hypotéky nad rámec 20 procent sjednané výše úvěru je obvykle zpoplatněno pěti procenty z nevyčerpané částky. Pokud kupujete nemovitost prostřednictvím realitní kanceláře, požadujte sepsání trojstranné rezervační smlouvy. Jedná se o smlouvu mezi realitní kanceláří, prodávajícím a kupujícím.

Do rezervační smlouvy se vyplatí zahrnout i majitele nemovitosti

Finance

„V této smlouvě totiž můžete uplatnit vzájemné smluvní pokuty při nedodržení sjednaných závazků. V případě, že si prodávající obchod z nějakého důvodu rozmyslí, máte nárok na finanční kompenzaci,“ radí Hegrová.

Důvod nečerpání je potřeba bance písemně popsat velmi podrobně, protože na tomto základě banka posoudí výši pokuty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám