Hlavní obsah

Žádost o rodičovský příspěvek lze podat přes web jednodušeji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí upravilo webovou aplikaci, přes kterou si lidé mohou žádat o rodičovský příspěvek. Nemusejí nově dodávat některé podklady, pravidelně si pak budou moci měnit parametry dávky. „Každé tři měsíce bude možné provést změnu v čerpání,“ řekl ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Činíme kroky k tomu, že si mnoho informací budeme získávat ze zdrojových systémů a nebudeme žadatele zatěžovat, aby nám je dodával na dalších přílohách,“ uvedl. Informační propojení se má projevit i na dalších dávkách, třeba přídavku na dítě.

Přístup do aplikace je přes adresu jenda.mpsv.cz. V jejím rámci by měla být klientská zóna i pro další dávky, kde by do budoucna lidé získali další informace. „Nechceme, aby si zde lidé o dávku jen požádali, ale chceme, aby zde mohli provádět také celou správu. Uvidí všechny informace, které by jim úřad měl dát,“ potvrdil ředitel Úřadu práce ČR Karel Trpkoš.

Aplikace je už v ostrém provozu, ale ne všichni mohou měnit parametry rodičovského příspěvku už nyní. „Musíme do databáze nahrát šest set tisíc dětí a zatím jsme to zvládli u čtyř set tisíc. Kdybyste tam své dítě nenašli, zkuste to později,“ řekl Trpkoš. Ve formuláři se po souhlasu žadatele samy vyplní všechny informace, kterými o něm stát disponuje a jsou pro podání nutné.

Méně poboček

Změna je novinkou i pro úředníky. Žádost o rodičovský příspěvek budou nově moci zpracovávat digitálně a netisknout ji. Postupně by to mělo být možné i u dalších dávek. Lidé o ně mohou žádat online, ale dál je nutné papírové vyřizování.

Digitální zpracování dávek má ministerstvu umožnit i zeštíhlení sítě poboček úřadu práce v příštích dvou letech. Plán, kolik pracovišť a personálu bude potřeba, by měl být na podzim. Podle Jurečky proběhne přeměna „se sociální citlivostí“ vůči zaměstnancům.

„Dáváme si práci, abychom si změřili zatížení poboček. Jsou případy, kdy jsou pobočky v sociálně zatížených lokalitách. To bude hrát roli v tom, jak se bude síť optimalizovat,“ uvedl.

V budoucím nastavení má hrát roli i Česká pošta. „Její pobočky budou sloužit pro podávání žádostí, ne pro zpracování dávek,“ upřesnil Trpkoš.

Poslance čeká bitva o více peněz rodičům

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám