Hlavní obsah

Poslance čeká bitva o více peněz rodičům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslancům končí letní dovolená. Poslední srpnový týden je čeká mimořádná schůze ke zvýšení rodičovského příspěvku od příštího roku. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhl navýšení o 50 tisíc na 350 tisíc korun.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Poslanecká sněmovna ČR

Článek

Opozice protestuje, že to je málo. Nesouhlasí ani s tím, aby dostali přidáno jen rodiče budoucích dětí, narozených od ledna.

Vládní návrh je nedostatečný a nespravedlivý
Aleš Juchelka, ANO

Očekává se dlouhá debata, jelikož úplná shoda na parametrech změny nepanuje ani ve vládní koalici. „Vládní návrh naprosto nereflektuje současnou situaci, je nedostatečný a nespravedlivý,“ řekl Právu poslanec ANO Aleš Juchelka.

Až 400 tisíc?

„Budeme proto mít připraveny pozměňovací návrhy na zvýšení částky na 400 tisíc, a pokud by pro něj nebyla podpora, tak i na 375 tisíc. To je částka, která alespoň rodičům pokryje zvýšené náklady kvůli nezvládnuté inflaci,“ uvedl.

„Samozřejmě také budeme chtít upravit to, koho se navýšení týká, a aby to bylo maximálně spravedlivé. Vládní návrh je totiž značně diskriminační pro některé skupiny rodičů,“ dodal Juchelka.

Podobně mluví i zástupci SPD. „Považujeme vládní návrh na zvýšení rodičovského příspěvku o padesát tisíc korun za nedostatečný, jelikož zohledňuje pouze polovinu souhrnného růstu inflace od jeho posledního zvyšování k lednu 2020. My navrhujeme zvýšení o sto tisíc korun na celkových čtyři sta tisíc,“ sdělila Právu poslankyně SPD Lucie Šafránková.

Armádě se už hlásí zájemci o dobrovolné předurčení

Domácí

SPD a piráti podporují valorizace

SPD stejně jako ANO odmítá, aby na zvýšení příspěvku měli nárok pouze rodiče dětí narozených po 1. lednu 2024. Vláda tím chce ušetřit a vrátit ženy na pracovní trh.

ODS a TOP 09 navrhovaly také zkrácení doby čerpání rodičovského příspěvku na tři roky ze čtyř, ale Jurečkovi lidovci byli proti. „Chceme, aby se navýšení týkalo všech rodičů pečujících ke dni účinnosti změny zákona o děti do čtyř let věku. Jsme i proti zkrácení doby čerpání rodičovského příspěvku ze čtyř na tři roky,“ dodala Šafránková, která podala k zákonu pozměňovací návrhy.

„Zároveň budu navrhovat zakotvit do zákona o státní sociální politice valorizační mechanismus každoročního zvyšování rodičovského příspěvku o inflaci za předchozí rok a možnost, aby při péči o dítě a pobírání rodičovského příspěvku mohli rodiče vystřídat i prarodiče dítěte,“ doplnila poslankyně.

Rodičovská se od roku 2020 nezvyšovala. Je namístě propad příjmů částečně dorovnat
Olga Richterová

Valorizaci rodičovské dlouhodobě prosazují i piráti. Stávající návrh s ní ale nepočítá. „Valorizace by podle nás měla být navázána na růst průměrné mzdy, za kterou je rodičovská náhradou či doplňkem ke zkrácenému úvazku,“ řekla Právu místopředsedkyně Sněmovny za piráty Olga Richterová.

„Zatímco ceny letí nahoru, rodičovská se od roku 2020 nezvyšovala a rodiny tak mají často pouze 7 až 9,5 tisíce korun na rodiče s dítětem na měsíc. Je proto namístě alespoň částečně propad příjmů dorovnat,“ dodala.

Jurečka neuspěl

Vládní strany se dlouho nemohly na konečné podobě navýšení rodičovského příspěvku shodnout. Ministr Jurečka například navrhoval, aby rodiče dětí narozených ve druhé polovině letošního roku dostali o 30 tisíc korun navíc, ale nepochodil.

Někteří odborníci už dříve upozornili také na to, že nebude dělat dobrotu, když od ledna příštího roku vzniknou dvě kategorie rodičů pobírajících příspěvek a ti, jejichž dítě mělo to štěstí, že přišlo na svět později, dostanou o 50 tisíc víc.

„Některé matky to může nutit k umělému prodlužování těhotenství,“ varoval například ekonom Filip Pertold.

Vláda v době šetření zřídila dvě nová pracovní místa

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám