Hlavní obsah

Vzít si půjčku jen podle výše úroku může vyjít draho

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky a splátkové firmy lákají zájemce o půjčku nejčastěji na výši úrokové sazby. Kdo ji má nižší, pomyslný boj často vyhrává a získává velký podíl na trhu. Úroková sazba však může být vzhledem k poplatkům a celkovým nákladům na úvěr zavádějící a klient, který při rozhodování automaticky zavrhl půjčky od jiných finančních ústavů s vyšším úrokem, tak může prodělat tisíce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak vyplývá z propočtů Práva, při vyšších úvěrech může prodělek převyšovat i částku deseti tisíc.

Úrokové sazby finanční společnosti hojně inzerují v letácích, na billboardech i v televizi. „Sazba již od 6,9 procenta“ zní opravdu lákavě. Strategií finančních ústavů je podle odborníků nalákat co nejvíce lidí na pobočku či internetové stránky.

Na půjčce 50 tisíc lze devět tisíc ušetřit

„Bohužel i většina on-line srovnávačů srovnává sazby „od“, které ale nijak nesouvisejí s realitou. Proto se klient nakonec může rozhodnout špatně,“ upozorňuje Martin Špaček z portálu Sfinance.cz. Ten zatím jako jediný porovnává reálné sazby, nejen sazby „od“. Porovnat si úvěry včetně všech nákladů můžete zde.

Udělali jsme si vzorový test na půjčku 50 000 Kč s dobou splácení pět let. K porovnání jsme použili internetové stránky finančních institucí a právě údaje ze serveru Sfinance.cz.

Pokud bychom se rozhodovali podle sazby „od“, naší jasnou volbou by byla „Splátková společnost 1“, která inzerovala 6,9 procenta. Reálná sazba (RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů) zohledňující poplatky a všechny další náklady klienta souvisejících s úvěrem je však 17,8 procenta.

Naopak nabídka Splátkové firmy 3 se sazbou 10,4 procenta se na první pohled jevila jako nejhorší varianta. Jelikož ale reálná sazba činila jen 10,9 procenta, ve skutečnosti šlo o nabídku nejlepší.

Klient, který se mylně rozhodl a sáhl po nabídce Splátkové společnosti 1, zaplatí za danou půjčku celkem 73 800 korun. Ve Splátkové společnosti 3 ho padesátitisícová půjčka mohla celkem stát jen 64 440 Kč – mohl tak ušetřit 9360 Kč. Ještě víc mu pak mohlo zůstat v kapse, pokud se vyhnul nabídce některé z drahých bank.

Úrok „od“ vs. reálná sazba (úvěr 50 000 Kč na 5 let)
Poskytovatel půjčkysazba „od“reálná RPSNzaplatíte celkem
Splátková společnost 16,9 %17,8 %73 800 Kč
Banka 18,7 %20,7 %77 880 Kč
Splátková firma 29,5 %17,9 %73 920 Kč
Banka 29,9 %16,7 %72 240 Kč
Splátková firma 310,4 %10,9 %64 440 Kč
Zdroj: Sfinance.cz, internetové stránky finančních společností

„Lidé se ptají, jak to může zákon vůbec dovolit. „Nedovoluje. Finanční instituce musí dokládat, že každá jimi inzerovaná sazba je opravdu reálná a zákazníkem skutečně dosažitelná,“ konstatuje Špaček.

Sazba „od“ platí vždy jen pro někoho

Sazby „od“ opravdu přitom nejsou vymyšlené. „Platí však například jen pro klienta, který si chce půjčit 100 000 Kč na šest let. Pro jiné úvěry ale neplatí. Neříká tedy nic o potřebách a půjčce konkrétního klienta, ale jen o možnosti danou sazbu získat,“ zdůraznil Špaček.

Zákon bankám a splátkovým firmám ukládá povinnost RPSN inzerovat, ale stále hodně lidí netuší, co RPSN znamená, a orientují se mylně podle úroků.

To potvrzuje i finanční expert Libor Coufal. „Porovnání podle nejnižší možné sazby je nesmysl. Bohužel minimálně na internetu hodně rozšířený,“ řekl Právu.

Odborníci se shodují na tom, že na trhu půjček nyní panuje v České republice velká konkurence. O zájemce o úvěry bojují nejen banky, ale i nebankovní instituce jako Home Credit, Cetelem nebo Cofidis, i menší společnosti zaměřující se na konkrétní cílový segment vyšších půjček (Profi Credit, Acema, Provident) či půjček před výplatou (Via SMS, Ferratum).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám