Hlavní obsah

V milostivém létě se mohou zbavit exekucí lidé i firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové milostivé léto je v plném proudu a potrvá až do konce listopadu. Lidé se během něj mohou výhodně zbavit dluhů u České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), u finanční či celní správy. Musejí ovšem být vymáhány ve správním řízení, nikoliv přes exekutory. Týká se to dluhů, které vznikly do konce září loňského roku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

U ČSSZ se jedná nejen o dluhy, které tam mají lidé. Podobnou výhodu mají i firmy. Po zaplacení dlužného pojistného jim bude odpuštěno penále i exekuční náklady. „Jeho výši si lze ověřit prostřednictvím ePortálu,“ píše organizace na svém webu. EPortál je dostupný na adrese eportal.cssz.cz.

Záměr zapojit se do milostivého léta musí dlužník ohlásit. Jestliže se člověk nemůže do portálu přihlásit, může oznámení učinit na příslušné okresní správě sociálního zabezpečení.

Dluh lze zaplatit buď jednorázově do konce listopadu, nebo ve splátkách. Ale to pouze tehdy, když je vyšší než pět tisíc korun. Podrobnější informace jsou na webu www.cssz.cz.

Nové milostivé léto zatím moc netáhne

Finance

Nedoplatky na dani

U finanční správy se po zaplacení jistiny dluhu, tedy nedoplatku na dani, lze zbavit souvisejících nedoplatků na úrocích, penále či pokutách. Vedle toho dlužníkům ze zákona automaticky zaniknou drobné nedoplatky na dani a příslušenství, pokud v součtu u jednoho finančního úřadu nepřevyšují tisíc korun.

Pro úspěšné vyřešení daňových dluhů je potřeba znát stav daňových nedoplatků. „Pokud si nejste jistí, zda máte nedoplatek, doporučujeme vyčkat s žádostí do srpna. Nejpozději v jeho polovině spustíme novou funkcionalitu portálu Moje daně, díky níž každý uvidí seznam svých daňových nedoplatků,“ řekla generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová. Portál je dostupný na adrese adisspr.mfcr.cz.

Žádost o odpuštění dluhů mohou lidé podat přes webovou aplikaci nebo přímo na úřadě. Je možné ji doručit přes portál Moje daně, e-mailem, datovou schránkou, poštou či v podatelně. Jistinu je nutné uhradit do konce listopadu. Pokud je dluh vyšší než pět tisíc korun, je možné jej zaplatit ve splátkách. Více se lze dozvědět na www.financnisprava.cz.

Nové milostivé léto bude i pro obce

Finance

Clo bez úlevy

Uhradit nedoplatky je možné také u celní správy. Nevztahuje se to ovšem na clo a jeho příslušenství ani na mezinárodní pomoc při vymáhání některých finančních pohledávek. Opět lze v případě dluhu většího než pět tisíc využít splátek.

Pro odpuštění dluhu je nutné vyplnit formulář dostupný na adrese www.celnisprava.cz. Zde jsou i další informace.

Formulář je možné poslat třeba stisknutím příslušného tlačítka na něm do datové schránky celní správy, případně elektronicky podepsat a poslat e-mailem. Žádost lze ale na celní správě podat i ústně do protokolu.

Oddlužení bude kratší, věřitelům se to nelíbí

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám