Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Kde a jak můžete zažádat o dřívější penzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádost o předčasný důchod se sepisuje na místní správě sociálního zabezpečení. K jaké správě sociálního zabezpečení patříte, se řídí vaším trvalým bydlištěm.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Z praxe mohu říci, že Česká správa sociálního zabezpečení vychází lidem vstříc a žádost o důchod s vámi sepíše i jiná než místní (okresní) správa sociálního zabezpečení. Například zkuste takovou, kde neočekáváte tak velké fronty, jak se tvoří nyní a patrně až do konce roku budou tvořit,“ radí důchodový poradce Martin Kohoutek.

Žádost o předčasný důchod s vámi musí vypsat referentka či referent místní správy sociálního zabezpečení.

Až žádost o předčasný (ale i řádný či jiný důchod) sepíšete, požádejte o opis formuláře. Může se vám to později hodit. Žádost o důchod za vás může v zastoupení sepsat i někdo jiný.

Kdy odejít do důchodu: na konci roku, nebo na začátku příštího?

Finance

O předčasný důchod nelze žádat zpětně. Proto ti, kteří ještě letos plánují tzv. výpočtovou zamítačku, kdy se jedná právě o přiznání předčasného důchodu, chvátají, aby sepsání žádosti stihli do konce roku.

S novým formulářem lze až 6 měsíců počkat

Zřejmě i kvůli tomuto mimořádnému stavu Česká správa sociálního zabezpečení nově poskytuje formulář Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění, ten lze podat přes datovou schránku, ePortál, na podatelně či podepsaný poslat klasickou poštou.

S tímto formulářem tak nemusíte chodit na místní správu sociálního zabezpečení, což je v těchto dnech výhoda.

Podáním tohoto formuláře vám začne běžet lhůta 6 měsíců, během níž sepíšete již klasickou žádost o přiznání důchodu osobně na místní správě sociálního zabezpečení.

Žádost o předčasný důchod pak můžete podle ČSSZ sepsat i se zpětným datem, což by bez tohoto formuláře nešlo.

Například nyní odešlete vyplněný formulář Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění a v únoru osobně sepíšete žádost o přiznání předčasného důchodu k 31. prosinci 2022. V únoru na místní správě sociálního zabezpečení snad již nebudou takové fronty.

Tento formulář využijí nyní hlavně ti, kteří plánují výpočtovou zamítačku.

„Může být vhodný ale i pro ty, kteří zvažují přiznání předčasného důchodu, ale čekají, než se jim vyjasní nějaká jiná životní situace, například v zaměstnání či v souvislosti s nemocí, invalidním důchodem apod.,“ říká Kohoutek.

Nápor na správě sociálního zabezpečení. Lidé žádají výhodný předčasný důchod

Ekonomika

K sepsání žádosti o důchod je třeba si vzít občanský průkaz či cestovní pas (příp. povolení k pobytu). Průkaz totožnosti je nejdůležitější. Další doklady můžete doplnit během řízení, pokud je tedy nemáte, sepsání žádosti o důchod kvůli tomu odkládat nemusíte.

Jinak se zpravidla ještě dokládají doklady prokazující výchovu dětí nebo péči o děti a doklady prokazující doby, které ve vaší evidenci chybí, to může např. být studium, zaměstnání apod.

Pokud budete chtít posílat důchod na bankovní účet, musíte mít vyplněný a bankou potvrzený tiskopis. I u tohoto tiskopisu platí, že jej můžete podat dodatečně.

Co vše si ujasnit

„Kdo plánuje odchod do předčasného důchodu, měl by znát rozhodná data pro jeho krácení, vědět, kdy získává ukončený rok doby důchodového pojištění, jak vysoký předčasný důchod ho čeká, jak předčasný důchod roste odkladem jeho přiznání a mít jasno v tom, zda a jakým příjmem by případný předčasný důchod mohl nahradit a jak se to vyplatí,“ shrnuje Martin Kohoutek.

Vždy od konce září lze pak propočítat vliv nadcházejícího přelomu let. „Výrazný vliv jako je u přelomu 2022/2023, se může zopakovat i v dalších letech, je proto dobré sledovat a vážit i tuto okolnost,“ dodává Kohoutek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám