Hlavní obsah

Požádat o důchod půjde i elektronicky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidem, kteří si chtějí zažádat o penzi, odpadne od poloviny příštího roku nezbytnost cesty na okresní pobočku České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). O důchod bude možné požádat si z domova od počítače nebo přes internet z mobilu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Předpokládá to novela zákona o provádění a organizaci sociálního zabezpečení, kterou vypracovalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). K zavedení této online služby Česko mimo jiné zavazuje nařízení EU.

„Aplikace, která využije stávající službu ePortál ČSSZ, bude sloužit pro sepisování prvotních žádostí o všechny dávky důchodového pojištění, tedy o důchody starobní, invalidní i pozůstalostní,“ řekl Právu Jakub Augusta z tiskového oddělení MPSV, podle nějž se to bude týkat úvodních žádostí o penzi.

Doplnění údajů

K přihlášení ke službě podle něj bude možné využít některý ze způsobů elektronické identity. Tedy například eObčanku, datovou schránku či bankovní identitu, což je možnost přihlásit se ke službám státu za pomoci přihlašovacích údajů do elektronického bankovnictví.

Podíl předčasných důchodů narostl na 29 procent

Domácí

„Nepůjde o prostý interaktivní PDF tiskopis, ale o komplexní službu. Po přihlášení se žadateli nabídne předvyplněný formulář,“ píše se v důvodové zprávě. V něm budou předvyplněná data, která ČSSZ o žadateli zná. Žadatel je ale bude muset ověřit nebo doplnit.

„Interaktivní nápovědy a kontroly obsažené v žádosti v maximální možné míře zaručí, aby její podání bylo úplné, bez nutnosti dalšího doplnění a osobní návštěvy žadatele na okresní správě sociálního zabezpečení,“ upřesnil Augusta.

Pamatuje se podle něj i na případnou následnou komunikaci mezi žadatelem a ČSSZ, která se týká „dovybavení“ žádosti. Ta by měla probíhat také elektronicky. „Až na výjimky bude možné aplikaci využívat i pro dodatečné dokládání dokumentů,“ dodal Augusta.

Případné dokumenty by k žádosti měl žadatel přikládat elektronicky, například ve formě skenu. Teprve pokud by úřad potřeboval nějaký listinný originál, vyzval by dotyčného k osobní návštěvě. Elektronická žádost nebude povinná. Kdo bude upřednostňovat osobní jednání na úřadu, může toho nadále využívat.

Bude možné zvolit si úřad

Návrh novely přináší i další změnu, když ruší nutnost podávat žádost o důchod a řešit i další související komunikaci na okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) v místě trvalého bydliště.

„Žadatel tedy podle vlastní vůle vybere OSSZ, která má žádost spravovat a je odpovědná za její finalizaci. Takto určí její příslušnost pro celý proces uplatnění nároku a sepsání a dokládání žádosti o důchod,“ uvádí se v důvodové zprávě.

Bude se to týkat nejen žádostí podaných elektronicky, ale i těch vyplněných osobně na pobočce. Novelu ještě musí schválit vláda a parlament a podepsat prezident.

Senát poslancům vrátil dřívější penze pro záchranáře i nižší důchody pro komunistické prominenty

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám