Hlavní obsah

Senát poslancům vrátil dřívější penze pro záchranáře i nižší důchody pro komunistické prominenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senát v pátek vrátil poslancům novelu zákona o důchodovém pojištění, která má umožnit zdravotnickým záchranářům dřívější odchod do penze, a to bez jejího krácení. Senátoři chtějí, aby se dřívější odchod do důchodu týkal i podnikových hasičů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Schůze Senátu (ilustrační foto)

Článek

Záchranáři by podle novely mohli odejít do důchodu až o 60 měsíců dříve, přičemž přesný termín by se odvíjel od počtu odpracovaných let.

Pozměňovací návrh, který rozšiřuje možnost předčasného odchodu do důchodu i na podnikové hasiče, předložil senátor Zdeněk Nytra.

Norma by měla rovněž snížit důchody prominentům komunistického režimu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) spolu s některými senátory varoval, že by norma nemusela začít platit od začátku příštího roku, protože hrozí, že by ji prezident Miloš Zeman mohl vetovat.

To by se podle senátorky Heleny Horské dotklo až 60 000 osob, neboť norma upravuje rovněž vyplácení výchovného.

Poslanci odklepli nižší důchody pro komunistické prominenty a dřívější penze pro záchranáře

Domácí

Sněmovna by se vráceným návrhem mohla zabývat na prosincové schůzi.

Senát naopak hladce schválil, aby posudkovým lékařům mohli pomáhat s přípravou podkladů vysokoškolsky vzdělaní zdravotníci, kteří jsou nelékaři. Jde o reakci na nedostatek posudkových lékařů.

Reklama

Výběr článků

Načítám