Hlavní obsah

Peněženky Čechů: Tisícovka, věrnostní karty, fotky dětí, ale i šupiny pro štěstí

Tři ze čtyř Čechů se nespoléhají jen na platební karty a nosí u sebe peníze v hotovosti, nejčastěji pak maximálně 1000 korun. Jejich peněženky však obsahují i další věci, které chtějí mít po ruce, především různé věrnostní karty, fotky dětí i partnerů či vizitky. Čtvrtina lidí nosí i rybí šupiny pro štěstí.

Foto: Novinky

Co kromě peněz a dokladů nosí Češi v peněžence

Článek

Jak ukázal průzkum agentury NMS Market Research pro Raiffeisenbank, každý třetí Čech (34 procent) má u sebe vždy nějakou tu hotovost, více než dvě pětiny lidí (42 procent) ji nosí ve většině případů. I když z průzkumu vyplynulo, že se naprostá většina nespoléhá jen na platební karty, oproti průzkumu před pěti lety je těchto lidí o 14 procentních bodů méně.

Hotovost nosí u sebe především starší lidé a také ti, kteří mají nízké příjmy, konkrétně do 20 tisíc korun měsíčně.

Konec hotovosti? Zdaleka ne, Češi na ni stále nedají dopustit

Finance

Většinou se přitom jedná o menší částky, hotovost mezi dvěma stovkami a tisícikorunou má v peněžence sedm z deseti oslovených, ale každý jedenáctý ani ne dvě stovky. Na druhou stranu pětina Čechů nosí u sebe víc než tisícovku.

„Jakkoliv je bezkontaktní placení už několik let na vzestupu a je jednoznačným trendem, je vidět, že Češi jsou zvyklí krýt si záda alespoň minimální částkou v hotovosti. To je může, obzvlášť nyní v letních měsících, kdy se vydáváme za turistikou do odlehlejších míst, zachránit před nepříjemnými momenty. Stánky se sezonním občerstvením, restaurace v malých obcích nebo atrakce na místech se slabším internetovým připojením mohou totiž požadovat výhradně hotovost, a k nejbližšímu bankomatu to může být i několik kilometrů,“ uvedla Tereza Kaiseršotová, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

Nezapomínají na náplasti či kondomy

Nejen bankovky či mince lze v peněženkách najít. Tři čtvrtiny Čechů nosí při sobě i tzv. věrnostní karty různých obchodů.

Věrnostní karty v Česku frčí, má je většina lidí

Finance

Více než třetina má dále v peněžence fotky svých blízkých, dětí a partnerů. Na dalším místě pak jsou vizitky, k těm se hlásí tři z deseti oslovených. Chybět nemohou ani rybí šupiny, které podle českých tradic jejich majiteli peníze rozmnoží. Drží se toho každý čtvrtý respondent.

Peněženky ale obsahují další praktické doplňky, například každý zhruba osmý Čech má při sobě náplasti a čtyři procenta nosí kondom.

Na druhou stranu se ale čtyři ze stovky oslovených přiznali, že peněženku vůbec nemají.

Anketa

Kolik zhruba korun u sebe nosíte v peněžence?
Nosím u sebe jen pár drobných, maximálně 100 Kč
5,5 %
Více než 100 Kč, ale méně než 500 Kč
14,9 %
Zhruba od 500 Kč do 1000 Kč
30,3 %
Více než 1000 Kč
38,8 %
Vůbec nic, spoléhám se, že všude zaplatím kartou
10,5 %
Celkem hlasovalo 343 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám