Hlavní obsah

Padá led ze střechy. Cedulkou to nekončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padající led a sníh ze střech bohužel čas od času někoho těžce zraní. V minulých letech ublížil padající led také malým dětem na Táborsku, Liberecku, Ostravsku. Odpovědnost padá na majitele, respektive správce budovy. Některé případy vyústily i v soudní tahanice. Cedulka „Pozor, padá led“ vůbec neznamená, že když dojde ke škodě či zranění pádem sněhu či ledu, vlastníka se to už netýká.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

„Škoda způsobená věcí spadlou je zvláštním případem odpovědnosti za škodu. S ohledem na § 2895 NOZ jde o odpovědnost objektivní, tedy bez zřetele k zavinění,“ uvádí v právním rozboru odborný portál epravo.cz.

„Odpovědnost za škodu způsobenou pádem věcí (sníh na střechách budov, rampouchy, ale i stromy) je třeba posuzovat jako zanedbání preventivní péče. Jde o škody, jež je třeba podřídit pod tzv. prevenční odpovědnost,“ konstatuje v dalším podrobném rozboru v Advokátském deníku prof. JUDr. Luboš Tichý.

Z minulosti projednávaných případů u soudů vyplývá, že v případě obzvlášť těžkého zranění ledem padajícím ze střechy můžou majitelé budovy čelit nejen řízení o náhradě škody, ale i trestnímu řízení, a to až s rizikem čtyřletého vězení.

Z pohledu poškozeného

Soudy bývají vleklé a zaznívají u nich i často protichůdná svědectví o tom, jak se vlastník staral či nestaral o budovu, a to, zda nechával preventivně sníh a led ze střechy sundávat. Vlastníci domů by každopádně měli být i na tyto situace pojištění. V případě, že vznikne škoda způsobená sněhem či ledem, je třeba vše nafotit, a to nejen místo události, ale i stav objektu a samotné poškození, ať už se jedná o škodu na majetku, nebo o zranění. Zapsat je vhodné si čas, kdy ke škodě došlo.

Nejlepší je, pokud fotoaparát na mobilu zaznamenává čas i místo pořízení. Tuto funkci je třeba mít zapnutou. V případném řízení se pak fotografie s takovým automatickým digitálním popisem považuje za důkaz.

Samozřejmě fotky nenahradí svědky. Pokud jsou škody na majetku nebo na zdraví vážnější, je vhodné mít úřední záznam sepsaný na policii.

Bílé Vánoce? Oteplí se a sníh vydrží jen někde, uvedli meteorologové a zveřejnili mapu

Vánoce

Technická opatření

Preventivní, kontrolované odstraňování sněhu a ledu ze střech nabízejí firmy specializované na práce ve výškách. Ceny mívají individuální podle velikosti střechy, její přístupnosti a také podle množství sněhu.

Na střechy se vyplatí instalovat sněhové zábrany, rozrážeče a sněholamy. „Alespoň nad vchodem, veřejnými komunikacemi nebo vyústěním odvětrávání,“ říká Michal Ponec z rodinné společnosti Betonpres. Sněhové zábrany si lze nainstalovat svépomocí. Ponec ale doporučuje tuto práci raději přenechat pokrývačům. V lokalitách, kde bývá sníh často, stojí za zvážení instalace speciálních topných kabelů na střechu.

Zajistit tašky

Nejde ale jen o padající led a sníh. Jak vyplývá z právních rozborů, odpovědnost vlastníka domu se posuzuje podle stejných principů, pokud chodce zraní uvolněná taška. „Tašky často bývají jen položené bez upevnění. Přitom stačí přidat příchytky, které tašku zajistí za lať, nebo tašku prostě přišroubovat,“ říká pokrývač Jiří Liška.

Chodníky

Principiálně stejná odpovědnost jako u střech platí u chodníků. Samozřejmě námraza vzniká i na uklizeném chodníku a pak je celá situace na konkrétním posouzení likvidátorem pojišťovny, případně soudem.

Pády se zraněním v zimě nejsou ojedinělé. Například loni v únoru na otázku „Spadli jste někdy na namrzlém chodníku?“ na serveru Novinky.cz odpovědělo z více než 2600 čtenářů bezmála osmnáct procent ano s tím, že se zranili. Přes 64 procent upadlo, ale bez zranění a osmnáct procent konstatovalo, že zatím nikoliv.

Tuhé mrazy, ledovka i silný vítr. Počasí se předvede, varují meteorologové

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám