Hlavní obsah

Bílé Vánoce? Oteplí se a sníh vydrží jen někde, uvedli meteorologové a zveřejnili mapu

Největší naději na bílé Vánoce mají letos lidé v Česku na horách a také v nižších polohách na Liberecku, v Moravskoslezském a Zlínském kraji, uvedl v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové upozornili, že se před Vánocemi oteplí.

Foto: ČHMÚ

Pravděpodobnost alespoň 1 cm sněhu na Štědrý den

Článek

Do Vánoc zbývá osm dní. Meteorologové v pátek ráno upozornili, že jde o první den letošní zimy, kdy je sníh na všech stanicích ČHMÚ v Česku. Do toho dál sněží a platí výstraha před mrazem. To ale nevydrží dlouho.

„Jak bývá zvykem v posledních letech, tak by se mělo před Vánocemi i letos citelně oteplit,“ uvedl ČHMÚ na Facebooku.

Meteorologové poznamenali, že na horách se teploty dostanou nad nulu pravděpodobně už v pondělí, v úterý začnou teploty vystupovat nad nulu na některých místech i v nížinách a od středy už budou i v nížinách teploty nad nulou převažovat.

„Sníh tak bude těsně před Vánoci mizet. Naděje na bílé Vánoce v nížinách je nejvyšší v místech, kde bude ve středu ráno sněhu tolik, že nestihne do soboty roztát. Největší šanci mají v nížinách na Liberecku, v Moravskoslezském a také Zlínském kraji. Na horách bude sněhová peřina většinou dostatečně vysoká na to, aby nějaký ten sníh do Vánoc zbyl,“ napsal ČHMÚ.

Předpovědní modely zatím počítají na Štědrý den s teplotami i nad 5 °C, měl by tedy patřit k těm teplejším.

ČHMÚ už dříve vydal zprávu, v níž se zabývá bílými Vánocemi z hlediska statistiky. Uvádí třeba, že nejteplejší Štědrý den byl s průměrnou teplotou vzduchu 6,4 °C zaznamenán v roce 1980. Nejchladněji bylo v letech 1961 a 1962 s průměrnou teplotou −14,9 a −12,5 °C.

Z krajských měst nejvíce nasněžilo v Brně v roce 1981. Denní přírůstek sněhu na stanici Brno, Tuřany byl 15 cm. Nejvíce sněhu na Štědrý den leželo v Liberci v roce 1981, a to 40 cm.

Meteorologové varovali před silnými mrazy

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám