Hlavní obsah

Obědy v restauracích zřejmě nezlevní, vzkazují hostinští

Právo, plk, cie, koc, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina provozovatelů restaurací a hospod se po plánovaném snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u pokrmů a nealkoholických nápojů z 21 procent na 15 procent zlevnit obědy či večeře nechystá. Daňovou úlevu od státu vnímají zpravidla jako kompenzaci za pořízení potřebného technického vybavení, vyšší administrativní zátěž a provozní komplikace, které souvisejí se zavedením elektronické evidence tržeb.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Snížit ceny, pokud stát sníží DPH na 15 procent, je tak třeba podle Mariána Pavlušíka, provozovatele Restaurace a pivnice U Rady v centru Ostravy, zcela nereálné. „Jak si to představují? Že sníží DPH o šest nebo sedm procent, tak já snížím cenu o sedm procent? Mně to přijde strašně legrační. Pan Babiš něco vymyslel a já kvůli elektronické evidenci tržeb budu muset přijmout člověka navíc. A zaplatím ho z čeho,“ ptá se.

Aby vše vysvětlil, tak použil za příklad páteční večer, kdy prodá v restauraci 600 piv. „Teď po každém pivu bude muset jít číšník za pokladnu, aby ho zadal. Nemůže jít hned za bar, načepovat ho a dát ho hostu. To znamená, že každá objednávka bude delší o 10 až 20 vteřin. A teď si vezměte, kolik je objednávek, a spočítejte si, kolik ten člověk stráví u počítače místo toho, aby se mi staral o hosty. Takže já, abych dal lidem tentýž servis, musím přijmout dalšího člověka,“ nastínil Pavlušík s tím, že snížení daně o sedm procent nebude žádná výhra. „Takže proč bych měl zlevňovat,“ diví se ostravský hospodský.

Dokážu si představit, že bychom šli s cenami jídel dolů, pokud se nám sníží náklady

Majitele jedné restaurace v Mostě, pana Petra H., chystané zavedení evidence tržeb rozčiluje. V restauraci, ve které se denně vydá zhruba sto pokrmů, doposud elektronickou pokladnu nemá. „Budu ji muset koupit, nic jiného mi nezbyde. Jídlo ale zlevňovat nebudu, snížení DPH mi náklady na nákup kasy nevykompenzuje,“ tvrdí.

Pokud se sníží náklady, zlevní

Se zavedením povinné elektronické evidence tržeb naopak nemá problém provozní restaurace Monopol v Teplicích Marek Šikr. V oblíbené provozovně v centru lázeňského města systém bez problémů funguje od jeho loňského zprovoznění. Nebrání se ani snížení cen u nabízených pokrmů. „Dokážu si představit, že bychom šli s cenami jídel dolů, pokud se nám sníží náklady,“ řekl Právu Šikr.

Pražské restaurace, které Právo kontaktovalo, zatím nevědí, zda se zvažované zařazení stravovacích služeb do 15procentní sazby DPH místo 21 procent, které řešila Sněmovna v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb, nějak dotkne cen podávaných pokrmů. „To nevím, a majitelé tu teď nejsou,“ reagoval číšník z restaurace Vinohradský parlament v Praze 2.

Servírka z restaurace Kredenc v Praze 3 odbyla Právo slovy, že dotaz padá trochu předčasně. „Zákon není schválený, co chcete od nás slyšet? Návrh schválili v poledne a vy voláte ve tři, jestli zlevníme,“ reagovala s údivem.

Anketa

Jak se nejčastěji stravujete v práci?
Využívám jídelnu pro zaměstnance
23,6 %
Chodím na polední menu do restaurací
21,2 %
Nosím si jídlo z domova
49,9 %
Jídlo si koupím a sním ho v práci
5,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5357 čtenářů.

Výběr článků

Načítám