Hlavní obsah

Na stáří si spoří dvě třetiny mladých, více než na byt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastní bydlení a snaha neomezovat se ve stáří patří k hlavním důvodům, proč si mladí lidé do 34 let spoří a investují. Paradoxně přitom vede právě snaha zabezpečit se na penzi před pořízením vlastního bytu.

Foto: Profimedia.cz

Mladí začínají nejčastěji cíleně investovat, až když mají na účtu mezi sto tisíci a dvěma sty tisíci korunami.

Článek

Na stáří se totiž podle průzkumu J&T Banky zabezpečují dvě třetiny mladých. Jedním z motivátorů je také dřívější odchod do důchodu, přičemž dvanáct procent z nich by chtělo pracovat pouze do 50 let, patnáct procent ideálně do 55 let a 34 procent by šlo do pracovního důchodu nejpozději v 60 letech. Do sedmdesátky chce pracovat necelá pětina respondentů.

„Na stáří se začíná investičně připravovat čím dál více mladých lidí. Ti mohou profitovat z dlouhodobého investičního horizontu, kdy čas hraje v jejich prospěch,“ řekl bankéř J&T Banky Roman Koděra.

Statisícům domácností zdražuje elektřina i teplo

Finance

Ať už má podle něj člověk o vlastní budoucí rentě jakoukoli představu, obecně platí, že by měl nyní investovat takovou částku, jakou by rád v budoucnu měsíčně pobíral. „Čím dříve tedy začnete investovat, tím menší částku budete měsíčně vynakládat. Využijete totiž výhod takzvaného složeného úročení,“ dodal.

Uspořené peníze chce později v penzi čerpat 55 procent respondentů ve formě měsíční renty jako přilepšení ke státnímu důchodu. Zbytek chce mít naspořenou konkrétní sumu, ze které bude vybírat podle svého uvážení.

Vlastní bydlení je motivací pro investice a spoření necelé třetiny mladých lidí. Důvodem pro nižší číslo může být to, že jim je koupě bytu nebo domu vzhledem k vysokým cenám méně dostupná.

Vedle výše zmíněných důvodů mladé motivuje ke spoření ještě snaha zajistit děti či možnost cestovat či snaha splnit si nějaký sen. Začínají nejčastěji investovat v okamžiku, kdy mají měsíční přebytky či mají naspořeno mezi 100 a 200 tisíci korunami. Nejčastěji využívají spořicí účty a stavební spoření.

Peníze na dovolenou vyměňte co nejdřív. Koruna oslabí, shodli se analytici

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám