Hlavní obsah

Kam s penězi? Češi plánují utrácet třeba za dovolenou

Mezi Čechy se rozevírají ekonomické nůžky, zatímco někteří zainvestují do zvelebování svého bydlení či do cestování, jiní budou nuceni vypořádat se se svými závazky, na něž si i půjčí.

Foto: Novinky

Na co Češi plánují vynaložit víc než 10 tisíc korun

Článek

S blížícím se jarem roste i chuť Čechů investovat do bydlení. V průzkumu agentury Ipsos pro Air Bank dvě pětiny lidí zmínily, že v nadcházejícím období plánují větší výdaje (konkrétně přes 10 tisíc korun) použít jak na koupi, tak i rekonstrukci své nemovitosti či na vybavení zahrady nebo třeba na pořízení fotovoltaiky.

Příslib nástupu teplejšího počasí láká i k cestování a čerpání dovolených, do nichž plánuje větší výdaj investovat zhruba třetina Čechů. Pětina se pak po zimě chystá financovat koupi nebo opravu auta či motorky, necelá pětina má v plánu pořízení elektroniky.

Na druhou stranu ale každý šestý Čech se bude muset vypořádat s dosavadními závazky, mezi něž patří například splátky úvěrů či třeba nedoplatky za energie.

Necelá desetina (osm procent) oslovených plánuje vynaložit nemalé prostředky na svůj osobní rozvoj, vzdělávání, rekvalifikaci, ale i studium v zahraničí.

Průzkum: Dvě třetiny Čechů věří, že se jejich situace do roka zlepší

Finance

Zvelebovat své bydlení se na jaře chystají především obyvatelé menších obcí, na druhou stranu vycestovat na dovolenou zase nejčastěji plánují respondenti z hlavního města, a to zejména ti mladší – ve věku od 25 do 34 let.

Využijí hlavně své úspory

„Pokrýt větší výdaje z vlastních zdrojů plánuje 80 procent dotázaných, tedy téměř o šest procent více lidí než podle našeho obdobného průzkumu z podzimu loňského roku. Souvisí to s aktuální ekonomickou situací, kdy se lidé snaží nezadlužovat se více, než považují za nutné,“ doplnila Veronika Benešová z Air Bank.

Ti, co nemají dostatečnou rezervu, využijí i některou z forem půjček, například půjčky v rodině, spotřebitelské úvěry či nákupy na splátky přímo u prodejců.

Anketa

Na co letos plánujete vynaložit větší částku?
Na splacení dluhů
9,1 %
Na koupi či rekonstrukci nemovitosti
26 %
Na koupi či opravu auta/motocyklu
6 %
Na osobní rozvoj
3,8 %
Na dovolenou
25,1 %
Na něco jiného
5,7 %
Na nic
24,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7978 čtenářů.

Neplánovaný výdaj nemusí zruinovat váš rozpočet, rozložte ho na tři platby

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám