Hlavní obsah

Kam letos na dovolenou? V obvyklých destinacích má česká tisícovka v průměru hodnotu 853 korun

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi cestují čím dál víc, loni do zahraničí podnikli o 70 tisíc více delších cest než v roce předchozím. Celkem tak za hranice vyrazili 4,3miliónkrát. Dovolená v zahraničí bude pro mnohé z Čechů letos levnější, oproti loňsku totiž zlevní až desítka nejpopulárnějších zemí, nejvíce si turisté polepší v Egyptě, Turecku a Tunisku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na chuti Čechů cestovat do ciziny se zatím bezpečnostní situace v některých zemích příliš nepodepsala. Češi totiž vyrážejí na zahraniční dovolené čím dál častěji. V loňském roce podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) podnikli v meziročním srovnání o dvě procenta více zahraničních cest delších než čtyři dny. Celkem jich tak uskutečnili 4,3 miliónu, což je nejvíce za posledních sedm let.

„Nejrychlejší růst reálných mezd za posledních osm let i klesající nezaměstnanost se promítají do zájmů Čechů cestovat za hranice naší země,“ uvedl Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank, která po roce provedla pravidelnou analýzu českých dovolených.

Kupní síla Čechů v zahraničí roste

Dovolená strávená v zahraničí je obecně pro Čechy dražší než dovolená doma, i letos nás pobyt v cizině vyjde v průměru o 15 procent dráž než v tuzemsku.

Dobrou zprávou však je, že za ni vydáme méně než loni, v průměru meziročně zlevnila o 0,85 procenta. Podle odborníků může další zlevnění přinést posilování koruny.

Nejrychlejší růst reálných mezd za posledních osm let i klesající nezaměstnanost se promítají do zájmů Čechů cestovat za hranice naší země
Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank

Levněji nás tak proti loňsku vyjde dovolená až v deseti ze třinácti zkoumaných zemí. „Již druhý rok po sobě si český turista nejvíce polepší ve třech přímořských destinacích – Egyptě, Turecku a Tunisku,“ upozornil Sobíšek.

Stejně jako loni se Češi mohou těšit z největšího přilepšení při svých útratách v Egyptě. Zásluhu na tom mělo prudké oslabení egyptské měny, která za uplynulý rok proti koruně ztratila hned polovinu své hodnoty.

Zatímco v případě Egypta je obtížné nárůst kupní síly koruny statisticky vyčíslit, v případě Turecka dosáhl 11,2 procenta a Tuniska 6,6 procenta.

O něco dráž naopak letos nakoupíme v Chorvatsku, Maďarsku a Španělsku.

Kupní síla Čechů v oblíbených turistických destinacích (změna od března 2016)
Turecko11,20 %
Tunisko6,60 %
Bulharsko1,82 %
Slovensko1,41 %
Řecko1,31 %
Francie1,31 %
Itálie1,11 %
Německo0,52 %
Rakousko0,32 %
Španělsko- 0,26 %
Maďarsko- 1,10 %
Chorvatsko- 1,15 %
Průměr (1)0,85 %
Zdroj: OECD, Eurostat, ČNB, UniCredit Bank, Poznámka: (1) Průměr nezahrnuje africké země.

Nejlevnější je stále Bulharsko

Jen ve třech z jedenácti zemí, do kterých Češi vyrážejí nejčastěji, nakoupí letos levněji než doma – v Bulharsku, Turecku a Maďarsku. V Bulharsku si dokonce pořídí za českou tisícovku zboží či služby v hodnotě 1370 korun.

„Ve zbylých destinacích se Čechům nákupy v porovnání s tuzemskými spíše prodraží. Příznivou zprávou ale je, že v Chorvatsku a na Slovensku je příplatek jen zanedbatelný. Naši sousedé na východní hranici jsou dokonce cenově atraktivnější než východní jadranské pobřeží,“ doplnil Pavel Sobíšek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hodnota české tisícikoruny v zahraničí

Za tisícikorunu nakoupí čeští turisté na Slovensku o 20 korun a v Chorvatsku o 37 korun menší balík zboží či služeb než doma. V ostatních destinacích si už musejí Češi sáhnout hlouběji do kapsy. Za českou tisícovku nedostanou ani ekvivalent 800 korun.

Mezi sledované země nejsou zahrnuty severské země, které jsou obecně pro české turisty velmi drahé. Nicméně nepatří mezi oblasti, které Češi navštěvují v takové míře jako ostatní zkoumané destinace.

Významné cenové rozdíly jsou patrné i mezi městy jednotlivých zemí. Mnohdy platí, že oblíbené turistické cíle jsou celkově dražší než ostatní města dané země.

„V Chorvatsku je nejdráž v Dubrovníku, kde za českou tisícovku nakoupíme v hodnotě 649 korun. Velké rozdíly jsou znatelné i v Itálii. V sicilském Palermu nakoupíme za tisíc korun zboží a služby v hodnotě 689 korun, v Římě je to 568 korun a na severu v Bolzanu pouze 510 korun. Podobně v Turecku je Istanbul pro Čechy dražší než utrácení doma (947 korun), v přímořských střediscích ale naopak ušetří,“ dodal Pavel Sobíšek.

Anketa

Kam se letos chystáte na dovolenou?
Do některé z běžných evropských zemí
29,4 %
Do některé z exotických zemí
9,7 %
Dovolenou strávím v tuzemsku
13,1 %
Dovolenou už jsem měl/la
1,4 %
Nikam
46,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3257 čtenářů.

Reklama

Související články

Chorvatské dálnice v létě podraží

Řidiči, kteří letos v létě pojedou po chorvatských dálnicích k Jaderskému moři, se musejí připravit na citelné zdražení mýtného. Informoval o tom server...

Češi loni jezdili znovu nejvíce do Chorvatska

Nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů se loni po roční odmlce stalo opět Chorvatsko, kam vyjelo 828 000 Čechů. Počet českých návštěvníků,...

Výběr článků

Načítám