Hlavní obsah

Doma topte, perte a vařte optimálně. Rozdíly bývají citelné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejjednodušším způsobem, jak omezit výdaje za energie, je snížení domovní teploty. O jeden stupeň nižší teplota v bytě nebo domě přinese pokles plateb za topení až o šest procent.

Foto: Sanela

Jedna koupel ve vaně vyžaduje 100 až 200 litrů vody, sprchování 30 až 60 litrů vody

Článek

Větrat by se mělo krátce a intenzivně, je to ekonomičtější, než když necháte na noc otevřené okno nebo použijete ventilačku. Důležitá je i správná délka záclon a závěsů – okraje mají končit nad topením, aby nebránily dobré cirkulaci vzduchu. Velká část energií se dá ušetřit v kuchyni. Ohřívejte jen potřebné množství vody, například do varné konvice stačí napustit je tolik, kolik hned spotřebujete.

Při vaření je zase praktické použít pokličku, která umožní rychlejší ohřev vody. Záleží také na velikosti ploten. Nevařte zbytečně s malým hrncem na příliš velké plotně či naopak. Zapínat myčku na nádobí se doporučuje až ve chvíli, kdy je skutečně naplněná.

Kombinovaná lednice má mít nastavenou teplotu na pět až sedm stupňů Celsia, mraznička na minus 15 stupňů. Zbytečné chlazení a mrazení navíc znamenají vyšší spotřebu a účty.

Drzost bez hranic. Levnější energie oživily šmejdy

Ekonomika

Sprcha a voda na 55 stupňů

Lednici a mrazák také odmrazujte. Vrstva ledu nad tři milimetry zvyšuje v mrazničce spotřebu o výrazných 30 procent. Lednice by navíc neměla stát u sporáku nebo topení. Každý stupeň navíc v prostředí okolo ní zvyšuje její spotřebu zhruba o čtyři procenta.

Upřednostníte-li krátkou sprchu na tři až pět minut před vanou nebo dlouhým sprchováním, uspoříte dlouhodobě výrazně. Čtyřminutová sprcha je třikrát až čtyřikrát úspornější než jedna napuštěná vana. Vodu v bojleru stačí ohřívat na teplotu 50 až 60 stupňů Celsia.

Peníze lze ušetřit i při praní. Budete-li prát prádlo při nižší teplotě 30 °C, naplníte pračku do tří čtvrtin objemu bubnu a využijete ekologický program, ušetříte oproti běžnému praní 30 až 40 procent elektřiny. Ekoprogram trvá déle, ale spotřebuje nejméně vody i elektřiny.

Pokud pračku naplníte málo, plýtváte vodou i elektřinou. Přeplněná pračka zase prádlo dobře nevypere.

Největšími žrouty elektřiny jsou zastaralé spotřebiče. Moderní lednice spotřebuje oproti deset staré lednici třetinu elektřiny. Roční úspora může jít až do tisíců, a tak pokud vám lednice dosluhuje, vyplatí se pořídit novou. Totéž platí pro pračku.

U rodinných domů může pomoci i výměna jističe. Pokud doma již nevyužíváte staré energeticky náročné přístroje, jako je třeba cirkulárka, nechte si jistič zkontrolovat. Výměnou za jistič s menší kapacitou ušetříte na poplatku za rezervovaný příkon.

Zvažte změnu sazby elektřiny, i ta může ušetřit peníze. Při výběru mezi sazbami je důležité zohlednit, jaké a kolik spotřebičů v domácnosti máte, kdy a jaké nejčastěji používáte a kolik času trávíte v domácím prostředí.

Jak často je potřeba prát oblečení

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám