Hlavní obsah

Drzost bez hranic. Levnější energie oživily šmejdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S poklesem cen energií pod vládní strop ve velkém obnovili aktivitu podvodníci. Takzvaní energošmejdi se nekalými praktikami snaží lidi upsat jinému dodavateli za nevýhodnou cenu nebo se pod falešnou hlavičkou energetické firmy snaží z domácnosti dostat peníze za smyšlený nedoplatek. Od počátku roku řešil Energetický regulační úřad už desítky podání na podvodníky.

Foto: Envanto

Ilustrační foto

Článek

„Opět se aktivizují nepoctiví zprostředkovatelé, kteří zákazníky ke změnám dodavatelů doslova tlačí. Nebezpečné jsou především situace, kdy energošmejdi zazvoní u domovních dveří a chtějí smlouvu podepsat hned na místě,“ varovala členka Rady Energetického regulačního úřadu Markéta Zemanová.

Všichni zprostředkovatelé prodeje energií se musejí od loňska u úřadu registrovat. Dosud jich je v seznamu přes 620. „Pokud u vás někdo zazvoní nebo vám zavolá s nabídkou energií, ověřte si nejprve, s kým máte tu čest,“ upozornil další člen rady Ladislav Havel. Seznam je na webových stránkách úřadu.

Častý způsob kontaktu ze strany podvodníků je telefonát. Lidem do telefonu nezřídka tvrdí, že dluží nedoplatek, nebo s nimi chtějí řešit nějakou přípojku. Jejich legendy bývají podobné a cíl stejný: zmást lidi, vyvolat v nich obavy a nabídnout pro ně falešné řešení, kterými je připraví o peníze.

„Energošmejdi se snaží vnutit k podpisu novou smlouvu nebo plnou moc k jejímu uzavření. Nic nepodepisujte. Pokud volají, jasně během hovoru řekněte, že s jejich nabídkou nesouhlasíte, a telefonát hned ukončete,“ varuje společnost E.ON.

ŠETŘÍME ZA ENERGIE

Na co nezapomenout při pořizování fotovoltaiky?

Jaké úpravy nejvíc srazí účty a kde najít řemeslníky?

Jak správně naplánovat opravu střechy nebo výměnu oken?

Jak udržovat plynový kotel, abyste utratili co nejméně?

Teď je čas na nákup palivového dřeva. Jak ho skladovat?

Dočtete se v mimořádné příloze deníku Právo v pondělí 24. 4.

Regulační úřad například popsal případ seniorky, kterou v lednu navštívil „pán z plynáren“. Pod záminkou vyřízení nutných formalit z ní vylákal údaje o její smlouvě o dodávkách plynu a hned jí podstrčil k podpisu smlouvu s jiným dodavatelem.

Přitom měl tolik drzosti, že totéž zkusil i u elektřiny, ačkoliv neměl potřebné podklady. Zavolal stávajícímu dodavateli a vydával se za vnuka seniorky. Když ho operátor upozornil, že jako kontaktní osoba je u této paní zapsán někdo jiný, podvodník bez zaváhání odvětil, že se jedná o strýce, ale o smlouvy se stará on, údajný vnuk, protože by to stará paní sama nezvládla.

Statisícům lidí končí fixace, energie jim dramaticky podraží

Ekonomika

Rozhovor byl firmou nahráván. Když později seniorka změnu dodavatele rozporovala, což je možné až do 15. dne od zahájení dodávek, zachránila si tím možná desetitisíce korun, které by jinak podvodníkům zaplatila navíc, a dodávek by se ani nemusela nedočkat. Místo toho nahlášený případ včetně nahrávky skončil u policie.

A také u regulačního úřadu, kde se zjistilo, že dotyčný zrovna žádá o povinnou registraci pro zprostředkovatele. Tu ale už teď nedostane.

Pozor, podle občanského zákoníku mohou být platné také ústní smlouvy uzavřené po telefonu. Podrazy s tím se praktikují nejen u energií. Nejlepší je na nevyžádané nabídky neříkat nic a zavěsit.

Pokud zákazník uvažuje o levnějším dodavateli, může si podmínky v klidu pročíst na jeho internetových stránkách nebo si nechat připravit individualizovanou nabídku na pobočce zákaznického centra, kterou mu společnost pošle e-mailem či na místě vytiskne.

Je nesmyslné o tak důležitých věcech, jako je dodávka energií, rozhodovat po telefonu. Takto, „na sílu a ve stresu“, volají hlavně seniorům i překupníci s fotovoltaikou a zdůrazňují, že „jsou na to dotace, ale brzy by mohly být vyčerpané“.

Ověřte si číslo

Opět platí základní pravidlo: po telefonu se s cizími lidmi o energiích a dodavatelích nebavit. A pokud už klient hovor vede, může si ověřit, zda s konkrétním číslem nemá špatnou zkušenost někdo jiný. Seznam podezřelých čísel nabízí například web Kdomivolal.eu.

K jednomu takovému číslu si zde lze přečíst následující zkušenosti: „Volala žena, měla mou nepřesnou adresu a tvrdila, že je z ČEZ a potřebuje doplnit data. Byla velmi asertivní. Jasný elektrošmejd. Představila se jako česká energetická společnost, ale pozor, bude vás děsit krizí, kterou by okamžitě vyřešil kolega, který se k vám domů dostaví na schůzku… Tvrdila, že jde o optimalizace energií, věděla moje příjmení a k identifikaci chtěla znát můj ročník narození. Říkala: Nechci vám nabízet žádné změny dodavatele energií, ale volám kvůli vaší přípojce na elektřinu. Tahala ze mě údaje, prý kvůli ověření. Když jsem jí řekl smyšlenou adresu, potvrdila, že to souhlasí. Šmejd…“

Mimořádná příloha deníku Právo o energiích vychází v pondělí 24. 4.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám