Hlavní obsah

Česká tisícovka má v cizině hodnotu 855 korun

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Za tisíc korun si v zahraničí koupíme o 15 procent méně zboží a služeb než v tuzemsku. Vyplývá to z rozsáhlé studie Trendy v cestování pro letní sezónu 2014, kterou zpracovala UniCredit Bank. Bulharsko, Maďarsko a Turecko jsou jediné země, kde nás letos dovolená vyjde levněji než doma.

Foto: Profimedia.cz

Žebříčku cenové atraktivity vévodí Bulharsko, za tisícovku tam Češi udělají nákup v hodnotě 1385 korun.

Článek

Češi jsou, alespoň co se týče cestování, dlouhodobě konzervativní. Za posledních 10 let od vstupu do Evropské unie téměř 90 procent jejich zahraničních cest směřovalo do 14 nejoblíbenějších zemí, přičemž první příčka patří Chorvatsku.

Jen v roce 2008 si Češi lehce zaexperimentovali, stoupl počet cest do Spojených států a podíl oblíbených destinací klesl na 83 procent.

Vyplatí se utrácet v Bulharsku, ve Francii je nejdráž

Tisícikoruně utracené českým turistou v zahraničí letos v průměru odpovídá domácí útrata 855 korun, ovšem ještě před rokem to bylo 887 korun.

Pro letošní rok jsou tedy zahraniční pobyty v průměru o téměř 15 procent dražší než tuzemské.

Levněji než doma je jen ve třech z nejoblíbenějších zemí. O třetinu víc než doma si Češi nakoupí v Bulharsku, za českých tisíc korun si zde pořídíme zboží či služby v hodnotě 1385 korun.

O 12 procent levněji je také v Maďarsku a v Turecku, které za poslední rok v cenové atraktivitě přeskočilo Chorvatsko a Slovensko.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hodnota 1000 korun v zahraničí

Ve všech ostatních oblíbených destinacích vyjde českého turistu dovolená dráž než v tuzemsku. Nově se to týká i dvou nejnavštěvovanějších zemí – Chorvatska a Slovenska.

Ještě loni mohli Češi v těchto zemích nakoupit za tisícovku o 21 korun, respektive o 12 korun větší balík zboží a služeb než doma, letos bude mít tento nákup, v porovnání s tuzemským, hodnotu 963 korun v Chorvatsku a 950 korun na Slovensku. Poprvé v historii se tak Slovensko zařadilo mezi země, kde jsou ceny vyšší než v Česku.

Vůči zemím eurozóny z jihu a západu Evropy Česko cenově zaostává přinejmenším o čtvrtinu. Relativně nejmenší propast zeje u Řecka, vůči němuž má Česká republika relativní cenovou hladinu na úrovni 74 procent.

Po Řecku následuje v cenovém žebříčku Španělsko, které je ještě o čtyři procenta dražší - za tisícovku tam Češi pořídí zboží či služby v hodnotě 700 korun.

Itálie a Německo jsou pro Čechy letos cenově srovnatelné, v obou zemích dostanou za českých tisíc korun ekvivalent ve výši 650 korun. Nejdražší nákupy Češi pořídí opět v Rakousku a Francii, ve kterých na každé utracené tisícikoruně tratí oproti nákupu v tuzemsku 380 korun, respektive 390 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám