Hlavní obsah

Češi razantně omezili své výdaje, ale oproti Evropanům šetří více jen na jídle

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomická situace dohnala loni dvě třetiny Čechů k omezování výdajů. Lidé nejčastěji snižovali své náklady na takzvané volnočasové aktivity a na oblečení. Obyvatelé starého kontinentu však omezovali výdaje u většiny položek častěji než Češi, o něco více než ve zbytku Evropy se u nás šetří pouze na jídle.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Češi šetří hlavně na koníčcích a oblečení.

Článek

Vyplývá to z letošního reprezentativního mezinárodního průzkumu ING Bank, který proběhl ve 13 evropských zemích. Celkově bylo dotázáno 12 637 osob (po tisícovce v každé zemi, v Lucembursku zhruba 500 osob).

Češi omezovali náklady méně než Evropané

Dvě třetiny Čechů a čtyři pětiny Evropanů se v průzkumu přiznaly k tomu, že v loňském roce omezily své pravidelné výdaje.

Celkem 47 procent Čechů se loni snažilo najít úspory u svých volnočasových aktivit, téměř dvě pětiny šetřily na nákupu oblečení, třetina omezila výdaje na dovolenou a čtvrtina se snažila ušetřit na výdajích za telefon a internet.

„Je logické, že lidé při omezování svých pravidelných výdajů sahají nejdříve na ty zbytné a uskrovňují se hlavně ve volnočasových aktivitách a v nákupu oblečení. Další významnou položkou, na které Evropané šetří, je dovolená,“ uvedl Libor Vaníček z ING Bank.

Na čem lidé v loňském roce nejvíce šetřili
VýdajeEvropaČeská republikaNejvíce šetříNejméně šetří
Volnočasové aktivity53 %47 %Itálie 72 %Lucembursko 38 %
Oblečení48 %38 %Itálie 64 %Německo 29 %
Dovolená45 %34 %Itálie, Španělsko 61 %Nizozemsko 30 %
Jídlo29 %34 %Francie 39 %Lucembursko 17 %
Bydlení (investice do zařízení, renovace)29 %13 %Itálie, Rumunsko 45 %Nizozemsko 17 %
Telefon/internet25 %25 %Španělsko 39 %Rakousko 14 %, Nizozemí 15 %
Výdaje jsem neomezoval/a22 %33 %Itálie 11 %Nizozemsko 40 %
Zdroj: ING Bank

Evropané se však u jednotlivých položek omezovali mnohem více než Češi, ovšem kromě výdajů za jídlo. Ušetřit na něm se snažila více než třetina Čechů oproti 29 procentům Evropanů. Nicméně z evropských národů na jídle nejvíce šetřili Francouzi – dvě pětiny z nich se přiznaly k omezení nákladů právě za tuto položku.

„Češi výrazně méně než Evropané omezovali své investice do vylepšení stávajícího bydlení a také na již zmíněnou dovolenou, což může souviset s celkově nižšími výdaji na tyto potřeby. Na druhou stranu je znepokojující, že častěji než ostatní Evropané hledáme úspory při nákupu potravin,“ doplnil Vaníček.

Své výdaje však nijak neomezila třetina Čechů a pětina Evropanů.

Nejvíce šetřili Italové, nejméně Nizozemci

Z výsledků průzkumu také vyplynulo, že u jednotlivých položek se nejvíce omezují hlavně Italové. Například u nákladů na koníčky šetří tři čtvrtiny z nich, na oblečení pak dvě třetiny a na dovolenou tři pětiny z nich. Pouze jeden z deseti Italů se ve výdajích v loňském roce nijak neomezoval.

Na druhou stranu Nizozemci skončili na opačném pólu než Italové. Dvě pětiny z nich se vloni ve výdajích nemusely nijak krotit a navíc u několika sledovaných položek (například dovolená, bydlení či telefon a internet) omezovali Nizozemci své výdaje nejméně ze všech evropských národů.

Anketa

Na čem jste se loni snažili nejvíce ušetřit?
Volnočasové aktivity
12,4 %
Oblečení
7,3 %
Dovolená
43,3 %
Jídlo
12,8 %
Bydlení (investice do zařízení, renovace)
3,6 %
Telefon/internet
2,6 %
Výdaje jsem neomezoval/a
18 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6682 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám