Hlavní obsah

Zelená cesta z krize. Rakušané a Němci výrazně navýší příspěvek na nákup elektromobilu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko od 1. července zvýší podporu při nákupu elektromobilu z 3000 na 5000 eur (134 tisíc korun). V pondělí to oznámila ministryně životního prostředí Leonore Gewesslerová (Zelení). V sousedním Německu od stejného data stoupne státní prémie na nákup elektromobilu z 3000 dokonce na 6000 eur (přes 160 tisíc korun).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Chceme při cestě z korona krize investovat do budoucnosti,” uvedla podle serveru listu Der Standard Gewesslerová s tím, že právě snaha o podporu elektromobility je takovou investicí.

Vláda kromě nákupu osobních elektromobilů podpoří nákup elektrických motocyklů. Dosavadní příspěvek 1000 eur (26 800 korun) se zvýší na 1200 eur (32 200 korun), u elektromopedů ze 700 (18 800 korun) na 800 eur (21 500 korun). Příspěvek na domácí dobíjecí stanice potom stoupne z 200 na 600 eur.

Dobíjecí místa pro elektromobily ve středních Čechách přibývají

AutoMoto

V sousedním Německu koalice při jednání o balíčku na podporu ekonomiky nejprve zavrhla podporu automobilového průmyslu prostřednictvím příspěvku státu na nákup nového benzinového nebo dieselového vozu.

Samotnou státní prémii na nákup elektromobilu pak Berlín v rámci balíčku zvýší z 3000 na 6000 eur (přes 160 tisíc korun). Další 3000 eur (80 470 korun) Němcům přispěje výrobce. Tato částka se nemění.

Německo rovněž v rámci balíčku investuje 2,5 miliardy eur do podpory výstavby obchodní sítě pro prodej elektromobilů a do podpory výzkumu v této oblasti. Stejnou částku chce investovat do podpory městské a regionální veřejné dopravy.

Tesla v Kalifornii obnovila výrobu navzdory zákazu. Klidně mě zavřete, vzkazuje Musk

Ekonomika

Americká automobilka Tesla, jež se specializuje na výrobu elektromobilů, aktuálně připravuje v braniborské obci Grünheide nedaleko Berlína výstavbu první evropské továrny Gigafactory. Společnost zde počítá s produkcí 500 tisíc vozů ročně.

Projekt Tesly má podporu tamních politiků. Pozitivně se o něm vyjádřil například spolkový ministr hospodářství Peter Altmeier (CDU) nebo berlínská senátorka (členka místní vlády) pro hospodářství Ramona Popová (Zelení).

Akcie této společnosti v první polovině června překonaly hodnotu 1000 dolarů za kus. Tehdy šlo o reakci na oznámení šéfa automobilky Elona Muska, že se společnost pustí do výroby elektrického nákladního vozu Tesla Semi. Aktuálně se akcie pohybují kolem ceny 970 dolarů (23 tisíc korun) za kus.

Tesla letos začne stavět další závod, Model Y potřebuje místo

AutoMoto

Zmíněným překonáním hranice 1000 dolarů na akcii se Tesla krátkodobě dostala do pozice nejhodnotnější automobilky podle tržní kapitalizace. Tržní kapitalizace vyjadřuje tržní hodnotu akciové společnosti - jde o součet aktuální hodnoty všech akcií, které tato společnost vydala.

Podle serveru Bloomberg se o pozici nejhodnotnější automobilky tento výrobce elektromobilů i nadále přetahuje s tradiční japonskou automobilkou Toyota.

Do elektromobility se v poslední době ale pouštějí i tradiční automobilky. Například americký koncern General Motors podle slov svého viceprezidenta pracuje na baterii, s níž bude možné najezdit 1,6 milionu kilometrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám