Hlavní obsah

Dobíjecí místa pro elektromobily ve středních Čechách přibývají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobíjecí místa pro elektromobily ve středních Čechách přibývají, ČEZ v regionu nyní provozuje 19 dobíjecích míst s 28 stojany. V tuzemsku funguje přes 400 dobíjecích stanic od různých provozovatelů.

Foto: Jiří Landa

Hyundai Ioniq Electric u 50kW nabíječky v Hradci Králové (Ilustrační foto)

Článek

Objem elektřiny, odebrané z dobíjecích míst, roste. V prvním čtvrtletí letošního roku meziročně stoupl objem energie odebrané v síti veřejných rychlodobíjecích stanic Skupiny ČEZ o více než 54 procent na téměř 600 000 kWh, u středočeských dobíjecích stanic to bylo 67 552 kWh při téměř 4600 „tankováních”. Informoval o tom v tiskové zprávě mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy Ota Schnepp.

Ve středních Čechách jsou rychlodobíjecí stanice společnosti ČEZ například v Berouně, v Kolíně, v Kladně, v Poděbradech nebo v Mladé Boleslavi. Nejnovější přibyla v dubnu v Rakovníku.

Další provozují třeba společnosti Ško-Energo, E.ON nebo PRE. Celkem jich je přibližně pět desítek. Jednu superrychlou dobíjecí stanici provozuje evropská organizace Ionity u Berouna, americká značka Tesla má pro své vozy čtyři rychlé nabíječky Supercharger u Prahy, u Humpolce, v Brně a Olomouci.

„Počet elektromobilů v České republice překonal hranici 3500, když jen za první tři měsíce letošního roku přibylo hodně přes 800 e-aut. Je jasné, že poptávku po veřejném dobíjení dynamicky rostoucího počtu vozů dnes už plně zvládnou pokrýt jen lokality se dvěma a více stojany. Právě na takové lokality se budeme chtít cíleně zaměřovat,” uvedl Tomáš Chmelík z útvaru ČEZ čisté technologie.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Nabíječka elektromobilů s možností připojení konektory typu Mennekes, CHAdeMO a CCS Combo 2 (zleva)

Do konce roku by podle něj společnost chtěla překonat hranici 250 stanic ve své síti. V současnosti provozuje 149 rychlodobíjecích stanic se stejnosměrným proudem o výkonu až 50 kW a 56 „pomalých” nabíječek, které nabízejí střídavý proud.

Síť veřejných dobíjecích stanic Skupiny ČEZ začala vznikat v roce 2012. Za loňský rok u nich načerpaly elektromobily celkem 1 963 523 kWh elektřiny, což je ekvivalent 54 542 plných dobití elektromobilu střední třídy s kapacitou baterie 36 kWh. Meziročně se jednalo o 105% nárůst.

Reklama

Související články

Dobití e-auta může vyjít dráž než benzin

Argumentem pro nákup elektromobilů, které jsou výrazně dražší než vozy s klasickým, tedy benzinovým nebo naftovým motorem, bývá mnohem nižší cena za ujetý...

Výběr článků

Načítám