Hlavní obsah

Tesla letos začne stavět další závod, Model Y potřebuje místo

Americký výrobce elektromobilů Tesla chce začít stavět závod na jihozápadě Spojených států už ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Společnost se snaží získat daňové úlevy, stále tak váhá mezi státy Texas a Oklahoma. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných tento týden, které Tesla předložila zástupcům Texasu. V novém závodě se má vyrábět sportovně-užitkový Model Y.

Foto: Tesla

Tesla Model Y je blízce příbuzná s Modelem 3.

Článek

Tesla sdělila zástupcům texaského okresu Travis, že do vybudování závodu o ploše až 464 000 metrů čtverečních hodlá investovat zhruba jednu miliardu dolarů (přibližně 24 miliard Kč). Počítá s tím, že v továrně nedaleko města Austinu bude pracovat kolem 5000 lidí. Aby však bylo zbudování závodu v Texasu výhodnější než na alternativním místě v Oklahomě, potřebuje Tesla daňové úlevy.

Detaily z dokumentace zveřejnil místní politik. Tesla zatím na dotaz o komentář agentuře Reuters neodpověděla. Šéf automobilky Elon Musk nicméně dříve naznačil, že by závod mohl stát v Texasu, o této možnosti s ním jednal i guvernér státu Texas Gregg Abbott.

Foto: Tesla

Záď Modelu Y se inspiruje větším Modelem X.

Dosud jediný závod Tesly v USA se nachází ve městě Fremont ve státě Kalifornie a zaměstnává přes 10 000 lidí. Rozkládá se sice na ploše bezmála půl milionu čtverečních metrů, ale potřebám rychle rostoucí společnosti nestačí. Tesla musela u závodu vztyčit dva improvizované přístřešky.

Na počátku března automobilka informovala, že hledá v centrální části USA místo pro obří továrnu, kde bude vyrábět elektromobilní pickup Cybertruck.

Naboural do převráceného kamionu, viní Autopilota své Tesly

AutoMoto

Americká automobilka nyní buduje nedaleko Berlína svou první továrnu v Evropě. Závod označovaný jako Gigafactory 4 by měl začít vyrábět v roce 2021 a ročně by jej mělo opustit kolem 500 000 automobilů. Vyrábět se zde má Model Y, Model 3, dále pohonné systémy a baterie.

Tesla nedávno zahájila zkušební výrobu v závodě Gigafactory 3 v Šanghaji, který je její první továrnou mimo Spojené státy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám