Hlavní obsah

Zdražuje se, ale na dárcích lidé o zlaté neděli nešetřili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příjezd do podzemního parkoviště obchodně-zábavního centra Forum Nová Karolina v centru Ostravy dával v neděli tušit, že jde o výjimečný den. Většina míst byla neustále obsazena, protože zlatá neděle táhla do jednoho z ostravských chrámů konzumu desetitisíce lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Nákupy o zlaté neděli

Článek

Už v sobotu dorazilo za nákupy a zábavou na 50 tisíc lidí. Bylo to jen asi o tisícovku méně než loni. „Padesát tisíc zákazníků udělalo ze soboty nejsilnější den letošního adventu,“ řekl Právu ředitel centra Martin Kubík s tím, že ke stejné hranici by se měla vyšplhat návštěvnost i o zlaté neděli.

To, že zájem lidí o nákup vánočních dárků je letos i přes všeobecné zdražování obdobný jako v minulých letech, potvrdili Právu i prodavači.

„Za blízké vždycky utratíte“

„Je hodně cítit, že je před Vánocemi, lidé nakupují a shání dárky. Návštěvnost je opravdu veliká,“ uvedla Kristýna z obchodu se šperky. Přiznala, že se s kolegyněmi obávaly, že lidé budou letos šetřit. „Ale nějak rapidně se to nezměnilo, zájem je zhruba podobný jako loni,“ dodala.

Vedoucí jednoho z hračkářství Jaroslava Zieglerová poukázala, že lidé na dětech nešetří. Stejně hovořil i Radim, prodavač z nedaleké prodejny PC a konzolových her i elektroniky. „Za blízké vždycky utratíte. Chcete jim udělat radost, ten výraz v jejich obličeji, když jim dáte, co chtějí, přece stojí za všechny peníze,“ sdělil.

S obchodníky souhlasili i zákazníci. Například snoubenci Marie a Milan z Hnojníku na Frýdecko-Místecku uvedli, že letos vydají za dárky přibližně stejně jako loni.

Peníze mám. Zatím. Nějak to neřeším
student Lukáš při nákupu vánočních dárků

„Počítali jsme s tím, že budou Vánoce, tak jsme si na ně našetřili,“ prozradila zanedlouho mladá paní Marie, která s budoucím manželem dokupovala v Ostravě už jen poslední dárky.

Na poslední chvíli

To dva kamarádi z Krnova, sedmnáctiletý Adam a šestnáctiletý Lukáš, vyrazili na nákup většiny dárků. „Je to na poslední chvíli, nebyl čas,“ pousmál se Adam a přiznal, že zatím je v hledání toho, co potěší jeho blízké, úspěšný. To, že by šetřil, odmítl. „Tento rok je to právě naopak. Aspoň u mě je to rekord,“ přiznal.

A na to, kolik má v peněžence, nehleděl včera ani jeho kamarád Lukáš. „Peníze mám. Zatím. Nějak to neřeším,“ dodal mladík.

Anketa

Byli jste o uplynulém víkendu nakupovat dárky a vánoční zboží?
Ano
11,5 %
Ne
88,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1858 čtenářů.

O Vánocích bude v hospodách plno

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám