Hlavní obsah

Začala sklizeň chřestu, na pole se vrací i křen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na polích u Hostína u Vojkovic na Mělnicku začala sklizeň chřestu. Ten je jednou z prvních dozrávajících plodin v roce, takže pro české zemědělce tím začíná letošní sezona. Pěstitelé a lidé najatí na sklizeň teď mají zhruba 60 dní na dobývání úrody. Den co den přicházejí do řádků na poli, odkryjí plachtu, vydloubnou vyrostlé výhonky a zase plachtou řádek přikryjí. Další den znovu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Sklizeň chřestu nedaleko Hostína u Vojkovic na Mělnicku

Článek

„Chřest je rychlík, za den vyroste o osm centimetrů, kdybychom ho nechali přerůst, vršek se spálí o plachtu,“ ukazoval ve čtvrtek způsob sklizně jednatel společnosti Český chřest Jiří Šafář na jednom z polí.

Cenu podle něj nenavyšovali. „Je stejná jako vloni, abychom zachovali kvalitu, máme 48 hodin na to, najít zákazníka. Pokud nás nějaký řetězec nečekaně odmítne, nezbývá než úrodu zaorat,“ zmínil Šafář velké riziko.

Blahodárné účinky chřestu a jeho využití v kuchyni

Recepty

Ke stánku u farmy přitom během dne přijížděli zákazníci a čerstvý chřest nakupovali přímo od producenta. Cena se pohybovala od 100 do 185 korun za kilogram podle kvality. „Nejlepší jsou špičky, zlomky jsou třeba na polévku,“ radila prodavačka. I zdejší zemědělci se potýkají s obtížnými podmínkami trhu.

„Úplně jsme upustili od exportu, vůbec se nám nevyplatí. Abychom zredukovali náklady, snížili jsme rozlohu o 20 hektarů a pěstujeme teď na 185 hektarech. Letošní sezona začala o deset dní později kvůli chladným dnům, ale je dost vláhy, na počasí si nestěžujeme,“ dodal Šafář.

Podle něj je spíše zhoubou malých zemědělců systém nejrůznějších dotací a zásahy státu, jimiž se stále mění podmínky. „Mají nechat volný trh, na něm ať si každý poradí,“ řekl Šafář.

Zeleniny se v Česku bude pěstovat míň. Nevyplácí se nám to, tvrdí zelináři

Ekonomika

Konkurují zahraničí

Novinkou na této farmě je pěstování křenu. „Vrátili křen na česká pole,“ ocenil předseda české zelinářské unie Petr Hanka snahu konkurovat dováženému křenu ze zahraničí. Kdysi se na českých polích křen také pěstoval, nyní už se objeví spíš jen na zahrádkách. „Vracíme se k pěstování ve velkém, i když zjišťujeme, že to je strašně složité a je to určitě důvod, proč se od toho upustilo,“ dodal Šafář. S kolegou se ale shodují, že křen, který v místním stánku prodávají za 110 korun za kilogram, za to stojí.

Anketa

Máte rádi chřest?
Ano
83,9 %
Ne
16,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1059 čtenářů.

Zisk českého zemědělství loni vzrostl o 142 procent na 22 miliard

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám