Hlavní obsah

USA obvinily bývalého manažera Audi kvůli falšování testů emisí

Americká vláda obvinila bývalého manažera německé automobilky Audi z koncernu Volkswagen, že nařídil zaměstnancům vytvořit software umožňující falšování testů emisí naftových vozů. Oznámilo to v noci na pátek americké ministerstvo spravedlnosti.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Šedesátiletý italský občan Giovanni Pamio je osmým bývalým zaměstnancem koncernu Volkswagen obviněným v kauze, kterou vyšetřují Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a kriminální divize Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA), napsala agentura AP.

EPA předloni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. [celá zpráva] Volkswagen následně přiznal, že software po celém světě instaloval do asi 11 milionů naftových aut. Skandál se týká i zhruba 1,2 miliónu vozů Škoda Auto. [celá zpráva]

Volkswagen se již dohodl, že na řešení emisního skandálu ve Spojených státech vynaloží až 25 miliard dolarů (zhruba 573 miliard Kč). Tato částka zahrnuje náklady na řešení požadavků regulačních orgánů a státních úřadů i na odškodnění majitelů a prodejců naftových aut umožňujících manipulaci s testy emisí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám