Hlavní obsah

Termín digitalizace stavebního řízení v ohrožení. Bartoš sáhl k nouzovému řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné papíry ani postávání ve frontě. Už od příštího července by měli lidé vyřizovat stavební povolení digitálně. Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo letos výběrové řízení na dodavatele řešení. Teď ho ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jozef Síkela a Ivan Bartoš (vpravo) na schůzi vlády ve středu 8. listopadu 2023

Článek

Ministerstvo vedené Ivanem Bartošem (Piráti) se snaží termín zachránit zakázkou za 37 milionů korun bez soutěže. I tu ale antimonopolní úřad prověřuje.

Ministerstvo tvrdí, že slibovaný Portál stavebníka spustit stihne. Developeři a politická opozice o tom ale pochybují. Antimonopolní úřad tento týden zamítl rozklad ministerstva a potvrdil své zářijové rozhodnutí tendr zrušit.

„Kvůli nezákonnosti zadávacích podmínek, které znemožňovaly řádně připravit nabídku a posoudit splnění ve stanovených termínech,“ upřesnil mluvčí úřadu Martin Švanda.

K rušení stavebních úřadů chybí předpisy

Finance

Dodavatele hledala už předchozí vláda, odhadovaná cena byla 1,9 miliardy korun. Bartoš tendr zrušil a letos vyhlásil nový. Na začátku června ministerstvo vybralo dodavatele, který má vše provést za 325 milionů korun bez DPH. Tento tendr je nyní zrušený.

Ministerstvo proto sáhlo k nouzovému řešení a zadalo zakázku bez soutěže firmě InQool z Komárova u Brna. Za desetinovou cenu získá jen základ systému. „Jde o klíčovou část, kterou stát není schopen dodat vlastními silami. Zakázku za 37 milionů korun,“ řekl mluvčí Petr Waleczko.

První dodávka se plánuje na začátek roku 2024. „Stavební úřady a veřejnost budou mít systém k dispozici nejpozději v červnu,“ dodal mluvčí. Zbylé části řešení ministerstvo zajistí jiným způsobem.

Developeři: Naděje se blíží nule

Vývoj kritizuje ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek. „Digitalizace měla být důležitou součástí změny stavebního práva. Je to další zásek do sektoru zmítaného krizí,“ uvedl. „Naděje, že se digitalizaci do prvního července 2024 podaří zvládnout, se blíží nule,“ dodal. Developeři vyzývají k odkladu účinnosti novely, jinak podle nich hrozí problémy.

Skeptická je i Bartošova předchůdkyně na ministerstvu Klára Dostálová (ANO). „Očekávám, že antimonopolní úřad zahájí správní řízení a může zakázat plnění. Celé to bude jeden velký zmatek,“ řekla.

Antimonopolní úřad potvrdil, že dostal dva návrhy na zákaz plnění smlouvy, kterou ministerstvo uzavřelo na základě jednacího řízení bez uveřejnění. „Úřad zahájil řízení,“ dodal mluvčí Švanda.

Stavebnictví drží nad vodou hlavně veřejné zakázky

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám