Hlavní obsah

K rušení stavebních úřadů chybí předpisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od příštího roku má začít platit nový stavební zákon přepracovaný vládou. Nejdříve se bude týkat velkých dopravních a energetických staveb a od července i všech zbylých včetně rodinných domů. Dosud ale není vydána drtivá většina z tuctu prováděcích předpisů a vyhlášek. Mají také určit, kolik zůstane stavebních úřadů a v jakých obcích.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Podle ministerstva pro místní rozvoj by počet stavebních úřadů neměl výrazně klesnout

Článek

„Ze zákona vyplývá, že stavební úřady určitě zůstanou v obcích s rozšířenou působností, těch je dvě stě pět. Ty další budou určené vyhláškou,“ řekl Právu Pavel Černý, odborník na stavební právo z advokátní kanceláře Frank Bold.

Maximální dojezd do 35 kilometrů

V současné době funguje 694 obecních stavebních úřadů. Kolik jich ministerstvo pro místní rozvoj, do jehož gesce problematika spadá, přesně zruší, zatím není jasné. Mluvčí resortu Veronika Hešíková Právu řekla, že se „zásadní pokles počtu obecních stavebních úřadů nepředpokládá“.

Podle Hešíkové věc stále řeší pracovní skupina na ministerstvu, přičemž se bude ohlížet i na stanovisko samospráv.

Experti: Za nízkou výstavbou bytů jsou inflace a úvěry, starší byty budou dražší

Ekonomika

O tom, že některá méně vytížená místa a úřady s jedním zaměstnancem sloučí, uvažují i některé obce, přičemž ministr Ivan Bartoš (Piráti) dříve hovořil o tom, že by úřad všude neměl být dál než 35 kilometrů od bydliště. Výkon úřadu a počet úkonů by pak měly být měřítkem pro případné zrušení. Tato kritéria se ale do zákona nedostala a mají být součástí vyhlášky.

Co změní nový zákon
Lhůta pro rozhodnutí stavebního úřadu bude 30, nejvýše pak 90 dní.
Žádost o stavební povolení půjde podat přes Portál stavebníka.
Úřad sám obešle další úřady a vyžádá si potřebná potvrzení.
Při odvolání proti rozhodnutí, bude muset nadřízený krajský úřad rozhodnout. Spis se nebude vracet k obecnímu úřadu
Pro energetické stavby jako solární panely do určitého výkonu nebude potřeba stavební povolení, postačí posudek statika a hasičů.
Novela umožní legalizaci některých černých staveb. Půjde hlavně o různé zahradní stavby.

Vyhlášek k novému zákonu ale zbývá vypracovat více. Vedle ministerstva pro místní rozvoj je připravuje i doprava. Oba resorty ujišťují, že předpisy vydají s dostatečným předstihem.

Podle právníka Černého by se sice při případném zpoždění dalo v některých případech stavět podle starých vyhlášek, jestliže by nebyly v rozporu s novým zákonem, ale znamenalo by to pro firmy a občany komplikace a nejistotu.

„Nyní probíhá tvorba těchto předpisů ve spolupráci s hlavními investory celostátní dopravní infrastruktury,“ řekl Právu mluvčí úřadu František Jemelka.

Podle exministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) ale úřady postupují pomalu. „Dát vyhlášky do připomínkového řízení až na podzim je velmi pozdě,“ míní Dostálová, která jako ministryně připravovala původní verzi nového zákona.

Stavební výroba po několikaměsíčním poklesu meziročně vzrostla

Ekonomika

Soutěž na digitalizaci se přezkoumává

Součástí zákona je rovněž digitalizace zahrnující zřízení Portálu stavebníka a Národního geoportálu územního plánování.

Ministerstvo již vysoutěžilo dodavatele, smlouvu s ním ale zatím nemůže podepsat, protože probíhá přezkum Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

„Řízení se týká přezkumu zadávacích podmínek, nikoli výběru dodavatele. Návrh na přezkum podal subjekt, který se nezúčastnil výběrového řízení,“ řekla mluvčí resortu Hešíková.

Poukázala i na to, že se podařilo cenu snížit z původně předpokládaných 1,6 miliardy korun na zhruba 325 milionů.

„Digitalizace je základ toho, aby vše fungovalo. Bez ní to bude jen chaos a nebude možné dodržovat stanovené lhůty stavebních řízení,“ varovala poslankyně Dostálová.

Prezident podepsal novelu stavebního zákona

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám