Hlavní obsah

SWIFT ruské banky ještě neodpojil, stále čeká na pokyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SWIFT stále ještě neodpojil vybrané ruské banky od svého bankovního systému. Rada Evropské unie totiž ještě instituci nedodala seznam bank, které budou v rámci nových západních sankcí proti Rusku z mezinárodní sítě vyřazeny.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Lídři evropských zemí, USA a Kanady se během víkendu dohodli na dvou zásadních opatřeních, která mají v odvetě za vojenský vpád na Ukrajinu citelně zranit ruskou ekonomiku. Jedním bylo zmrazení rezerv ruské centrální banky, druhým využití SWIFT, který měl odstřihnout ze svého systému vybrané ruské banky. K tomu ale zatím nedošlo.

SWIFT ve svém úterním prohlášení uvedl, že společné stanovisko západních zemí bere na vědomí a je připraven nastaveným sankcím vyhovět. „Jednáme s těmito orgány, abychom věděli, které subjekty budou podléhat těmto novým opatřením, a jakmile k tomu obdržíme právní pokyn, odpojíme je,“ stojí v prohlášení.

Seznam postižených bank by měla zveřejnit Rada EU. Kdy by k tomu ale mělo dojít, se agentuře Reuters zjistit nepodařilo.

I Švýcarsko uvalí sankce na Rusko

Zahraniční

Světový finanční systém od víkendu postupně přerušuje vazby s Ruskem a jeho bankami. Ruským společnostem se tak výrazně tenčí možnosti, jak na zahraničních trzích obchodovat. V úterý ráno například společnosti Visa a Mastercard oznámily, že v návaznosti na protiruské sankce vyřadily ze svého platebního systému několik finančních institucí.

Systém SWIFT vznikl v roce 1973 jako nezávislá společnost, kterou založily velké evropské a americké banky. Jedná se o mezinárodní síť bankovních plateb se sídlem v Belgii. Systém využívá přes 11 000 finančních institucí ve více než 200 zemích světa. V loňském roce zpracovával průměrně více než 42 milionů zpráv každý den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám