Hlavní obsah

Strojvůdci si stěžují na časté poruchy a nejasné předpisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strojvůdcům v Česku nejčastěji vadí poruchy na vlacích či železniční infrastruktuře. V provozu se s nimi setkává až 60 procent z nich, a to i několikrát do měsíce. Práci jim komplikuje také administrativní zátěž nebo špatné zázemí pro odpočinek. Vyplývá to z průzkumu, který představil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Stát bude ve spolupráci s Drážním úřadem důsledněji kontrolovat kvalitu údržby vlaků. Při zjištění pochybení bude subjektům provádějícím údržbu a opravy hrozit finanční sankce. Kvalita údržby se zároveň projeví i v hodnocení manažerů Českých drah.

Ministerstvo hodlá také zpřehlednit předpisy a zlepšit podmínky pro strojvůdce a zjednodušit informování strojvůdců například pomocí tabletů.

Vlakvedoucí vypadl za jízdy z vlaku a zemřel. Zanedbaná údržba dveří, zjistila inspekce

Krimi

Průzkum, kterého se zúčastnilo celkem 2499 strojvedoucích z osobní i nákladní dopravy, reagoval i na některé letošní incidenty na železnici. „Chceme jeho vyhodnocením a aplikací závěrů do praxe napomoci tomu, aby byla pozornost strojvůdce během směny zaměřena především na bezpečné dovedení vlaku z počáteční do cílové stanice,“ podotkl ministr.

Závady na vozidle uvedlo jako častý problém 60 procent strojvůdců, mezi nimi například poruchy na klimatizaci nebo drobné závady při jízdě. Poruchy či výluky na železnici pak komplikují práci 45 procentům strojvůdců.

Téměř 38 procent zařadilo mezi časté problémy i špatné zázemí pro odpočinek. V ČR se na železnici za prvních osm měsíců roku stalo 853 incidentů. Meziročně je to asi 13procentní nárůst.

Reklama

Výběr článků

Načítám