Hlavní obsah

Špatné bankovky, zdařilejší mince. Padělaných peněz loni přibylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky a policie loni zadržely 3539 padělaných českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionu korun. To je o 2419 padělků více než rok předtím. Nejvíc jich bylo v Praze, Klatovech a Karlových Varech.

Foto: Archiv České národní banky, Novinky

V posledních letech se objevují poměrně zdařilé padělky dvacetikorunových mincí.

Článek

Zahraničních mincí a bankovek bylo loni zadrženo 766, nejčastěji se jednalo o eura a dolary.

Oznámila to Česká národní banka s tím, že mezi padělky převažovaly bankovky nad mincemi. Bankovek bylo 2135 v celkové hodnotě 5,6 milionu korun. Téměř ze šedesáti procent tyto padělky tvořily dvoutisícovky následované z 28 procent pětitisícovkami. Tisícikorun nebyla ani desetina.

„Ale dlouhodobě platí, že většina padělků není dobré kvality, takže je možné je rozeznat pouhým okem,“ řekla členka bankovní rady centrální banky Karina Kubelková. Letošní nárůst není podle ní ničím výjimečný, jedná se jen o obvyklý výkyv.

ČNB uvádí do oběhu novou pětitisícikorunu

Ekonomika

Většinou se u českých bankovek jednalo o nepovedené padělky zařazené na pětistupňové škále dokonalosti do čtvrtého stupně nebezpečnosti. Patří tedy mezi ty nejméně nebezpečné, nejhorší je první stupeň. Tyto padělky buď vůbec neměly ochranné prvky, nebo je neuměle napodobovaly.

Následovaly bankovky s chybnou orientací líce a rubu, jednobarevné či jednostranné kopie.

Mincí bylo zadrženo 1393 v hodnotě 27 680 korun. Jednalo se o padělané dvacetikoruny, a to poměrně dobré kvality, které vynikají poměrně kvalitní ražbou, která se směrem od středu k okrajům zhoršuje. Podle Kubelkové se jedná o poměrně nedávnou novinku, centrální banka o těchto padělcích informuje teprve podruhé.

Seznamovací podvody jedou v Česku na plné obrátky. Slovensko je na tom ještě hůř

Bezpečnost

V případě zahraničních měn byly padělky většinou ve třetím, dolary ve druhém stupni nebezpečnosti. „Obecně se falešné zahraniční peníze vyznačují vyšší kvalitou nebezpečnosti,“ uvedla Kubelková.

Upozornila, že pokud má člověk podezření na falešnou bankovku či minci, má právo ji odmítnout. „Pokud ji už máte v peněžence, měli byste ji vzít na policii,“ podotkla.

Pokud se potvrdí, že jde o padělek, člověk náhradu nedostane. Měl by si ale rozmyslet s mincí či s bankovkou s tímto podezřením platit, je to totiž trestné.

V oběhu loni bylo celkem 533,5 milionu pravých českých bankovek a 2,3 miliardy mincí. Jejich celková hodnota byla 707,8 miliardy korun.

Nezapomeňte na výměnu

Neplatných bankovek bylo v oběhu 41,8 milionu. Jednalo se především o bankovky nominálních hodnot 100, 200, 500, 1000 a 2000 Kč z let 1995 až 1999.

„Neplatné vzory poznáte podle takzvaného úzkého stříbřitého proužku, který při naklopení nemění barvu,“ řekla Kubelková s tím, že pětitisícové bankovky z těchto let zůstávají v oběhu.

Od července podle ní bude výměna těchto bankovek možná pouze v České národní bance, a to po neomezenou dobu. Do té doby je možné je vyměnit ve kterékoliv bance.

Rusko pozastavilo vydání nové bankovky, pravoslavným duchovním vadí muslimský půlměsíc

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám