Hlavní obsah

Seznamovací podvody jedou v Česku na plné obrátky. Slovensko je na tom ještě hůř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Námořníci, vojáci či lékaři. Podvodníci se na sítích vydávají za kdekoho. Antivirová společnost Avast upozornila na to, že Česko patří k zemím, na které se vykutálení kyberšmejdi zaměřují nejčastěji. Ještě horší je ale situace na Slovensku, naši východní sousedé totiž celému žebříčku vévodí.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Podvody na seznamkách spočívají v tom, že útočník naváže s obětí falešný milostný vztah. Podvodníci za tímto účelem používají smyšlenou on-line identitu, aby u svého protějšku vzbudili potřebnou důvěru,“ popsal nejčastější scénář seznamovacího podvodu Pavel Klimeš z tiskového oddělení Avastu.

Jejich záměr je jasný – snaží se od důvěřivců získat peníze nebo dostatek osobních údajů pro krádež identity.

K oklamání svých obětí používají podle bezpečnostních expertů mnoho metod, od catfishingu (vytvoření fiktivní on-line persony) v seznamovacích aplikacích v naději, že oběť přesvědčí, aby jim zaslala peníze, až po využívání škodlivých souborů PDF jako způsobu, jak napadnout mobilní zařízení a získat tak přístup k jejich cenným informacím.

Kyberkriminalita citelně narůstá, bije na poplach policie

Bezpečnost

Tuzemští uživatelé přitom v tomto ohledu patří k nejohroženějším. Česko totiž skončilo na šesté příčce zemí, kde řádí láskychtiví kyberšmejdi nejčastěji. Ještě vážnější je situace na Slovensku, kterému patří úplně první příčka.

Pro úplnost dodejme, že druhé je v globálních statistikách podle Avastu Německo a třetí Maďarsko. Přehled 20 zemí, kde řádí milostní podvodníci nejčastěji, naleznete v tabulce níže:

Země, kde útočí milostní podvodníci nejčastěji
1.Slovensko
2.Německo
3.Maďarsko
4.Dánsko
5.Belgie
6.Česko
7.Lucembursko
8.Rakousko
9.Slovinsko
10.Polsko
11.Norsko
12.Švýcarsko
13.Finsko
14.Švédsko
15.Nizozemsko
16.Francie
17.Portugalsko
18.Malta
19.Kanada
20.Tunisko

Jak nenaletět?

Policie pravidelně upozorňuje, že rizika on-line seznamování se týkají dětí i dospělých. Zpravidla jde o vykutálené podvodníky, kteří se z důvěřivců pod rouškou náklonnosti snaží vylákat peníze. Policejní statistiky doslova lemují dennodenně případy zamilovaných doktorů a vojáků, kterým lidé z Česka svěřili nemalé prostředky.

Česká spořitelna v rámci své preventivní kampaně, kdy se snaží ochránit účty svých klientů, zveřejnila již dříve praktiky, které podvodníci u tzv. love scamů často používají:

  • Reakční všímavost = útočník umí zacházet s detaily ze soukromí, o kterých ani nevíte, že jste mu je prozradili. Vyčíhal je i na sociálních sítích. Tím začíná navozovat pocit důvěry a intimity.
  • Citové vydírání = přichází se silným, dojemným příběhem. Může to být válka, úmrtí blízké osoby, rozvod nebo třeba lékař zachraňující děti.
  • Vyvolávání tlaku = po nějaké době začne na svou oběť tlačit. Nutí ji ke krokům, kterými podmiňuje naplnění vztahu. Někdy se naschvál odmlčí, lže, že už nechce pokračovat, protože po své oběti přece nemůže chtít peníze...

Bezpečnostní experti také poradili, jak se mohou lidé bránit. „Ověřujte si na sítích velice detailně, jak se k vám člověk, který se vám dvoří, vlastně dostal. Zeptejte se přátel, kdo to je, zda ho/ji znají. Hledejte ještě jiné důkazy o tom, že tento člověk skutečně nemá falešnou identitu,“ poradili bezpečnostní experti spořitelny.

„Netajte nikdy tento romantický příběh z internetu a svěřte se svým blízkým. Poraďte se s více lidmi, kamarády, rodinou. Beze studu mluvte o tom, že po vás někdo ‚ze sítí‘ chce peníze a vy ho asi milujete. Může se to stát každému,“ stojí v doporučení spořitelny.

Predátoři číhají na internetu na dospělé i děti

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám