Hlavní obsah

Rusko pozastavilo vydání nové bankovky, pravoslavným duchovním vadí muslimský půlměsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská centrální banka se rozhodla pozastavit vydání nové bankovky o hodnotě 1000 rublů (asi 240 korun). Její podoba, kdy je zobrazována bývalá pravoslavná katedrála vedle věže zakončené muslimským půlměsícem, se nelíbila ruské pravoslavné církvi.

Foto: Profimedia.cz

Tisícirublová bankovka zobrazuje na věži muslimský půlměsíc, ale nikoliv pravoslavný kříž.

Článek

Banka v krátkém prohlášení uvedla, že zastaví vydávání bankovek, dokud nebude dokončen jejich design, a dodala, že se nedostaly do širokého oběhu. Novou tisícirublovou a pětitisícirublovou bankovku banka představila v pondělí s tím, že se vyznačují moderním designem a silnějšími ochrannými prvky.

Na zadní straně tisícirublové bankovky jsou zobrazeny mimo jiné dvě budovy stojící v Kazani: takzvaná Söyembičina věž, na jejímž vrcholu je muslimský půlměsíc, a bývalý pravoslavný chrám, z jehož věže kříž údajně zmizel po revoluci v roce 1917. Obě budovy jsou nyní součástí Muzea dějin tatarské státnosti a republiky Tatarstán.

Kazaň je střediskem Povolžského federálního okruhu a zároveň hlavním městem ruské republiky Tatarstán, která je domovem přibližně dvou milionů etnických Tatarů. Ti z velké části vyznávají islám. Etnickou Tatarkou je i sama guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová.

Firma řešila genderovou vyváženost bankovek. Vede Austrálie, Česko je v průměru

Koktejl

Kontrast muslimského půlměsíce a chybějícího kříže vyvolal hněv pravoslavných osobností včetně kněze Pavla Ostrovského, který napsal svým téměř 175 tisícům sledujících na sociální síti Telegram, že navržená bankovka způsobí náboženský rozkol. Podle Ostrovského je obrázek pro 99 procent Rusů, kteří podle něj neznají historii kazaňského Kremlu, „prostě kopule bez kříže a minaret s půlměsícem“.

Dodal, že pro volbu vyobrazení existují pouze dva možné důvody: „nepřijatelná“ hloupost ze strany navrhovatelů nebo „záměrná provokace, s níž už dříve vystupovali stoupenci islámu z Tatarstánu“.

Z chrámu je dnes muzeum

Zástupce pravoslavné církve Vachtang Kipšidze však zpravodajskému webu RBK řekl, že podoba bankovky není rouhačská, protože dotyčná budova je v současné době muzeem, a ne funkčním kostelem. Muslimský duchovní vůdce Tatarstánu Kamil Samigullin pak vyzval k toleranci vůči ruským muslimům a poznamenal, že na jiných bankovkách je pravoslavný kříž, ale ne muslimský půlměsíc.

„Pokud chceme vytvořit zdravou společnost, musíme být skutečně tolerantní, a to nejen slovy,“ řekl Samigullin místním médiím. „Máme hodně muslimů, tak proč bychom nemohli mít půlměsíce i kříže? To je samozřejmě zcela normální. Je nelogické přidat kříž tam, kde není, a odstranit půlměsíc z místa, kde stojí. Nepřátelství povede k zákazu dívat se na oblohu – tam je přece také půlměsíc,“ dodal.

Na americkém čtvrťáku se poprvé objevila černoška

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám