Hlavní obsah

Růst penzí může zpomalit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Způsob, jakým se ze zákona zvyšují důchody, se od příštího roku asi změní. Penze by mohly růst mírnějším způsobem než nyní. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce tento návrh představit během několika týdnů.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Budeme připravovat v letošním roce i před celkovým balíkem důchodové reformy materiál, který by měl upravit legislativní podmínky valorizace – ať už řádné, nebo mimořádné,“ řekl ministr.

Do navýšení penzí by se růst výdělků promítal až po dorovnání mzdového propadu

Jurečka zmínil i návrat k mírnějšímu navyšování, o třetinu růstu reálné mzdy místo o polovinu. Doporučila to kvůli zadlužování státu i Národní ekonomická rada vlády (NERV).

Podle rady by se měl při valorizaci brát v potaz i pokles reálných mezd. Do navýšení penzí by se růst výdělků pak promítal až po dorovnání mzdového propadu, radí NERV.

Do důchodu v 68? Týkat se to bude lidí mladších čtyřiceti, uklidňuje Pekarová Adamová

Domácí

Navyšování o polovinu se dostalo do zákona jako poslanecký návrh ve Sněmovně před předminulými sněmovními volbami.

Důvodem pro změnu valorizačního mechanismu jsou podle některých členů vládní koalice dopady, které mají především mimořádné valorizace z loňského roku provedené kvůli vysoké inflaci na výdaje státu.

Loni 57 miliard navíc

V minulém roce se důchody zvyšovaly celkem třikrát – řádně v lednu a mimořádně kvůli inflaci v červnu a září. Na tři přidání bylo potřeba navíc téměř 57 miliard korun.

Letos se penze zvedaly standardně v lednu, ale v létě zřejmě přijde další mimořádná valorizace.

Jurečka několikrát zmínil, že chce návrhy projednat s koalicí i opozicí. „Já od pana ministra žádný návrh termínu nemám. Žádný materiál, nad kterým by se dalo diskutovat, poslán nebyl,“ řekl stínový ministr za ANO Aleš Juchelka.

Bez koncepce a kontextu by se podle něj pravidla hry měnit neměla, obzvláště uprostřed inflační krize. „Jsem zvědavý na konkrétní návrh,“ dodal.

Podle Pavla jsou reformy penzí a daní nezbytné, je nutné je lidem vysvětlit

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám