Hlavní obsah

Rusové na olympiádě se nelíbí ani dalším partnerům ČOV. Zatím ale zůstávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolupráci s Českým olympijským výborem (ČOV) další partneři zatím nevypoví. Tento krok v pondělí učinila CPI Property Group, a to kvůli pátečnímu rozhodnutí Mezinárodního olympijského výrobu (MOV), který povolil start neutrálních ruských a běloruských sportovců na LOH 2024 v Paříži.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

CPI Property Group ostatní partnery vyzvala, ať udělají po jejím vzoru totéž. Ti Novinkám konkrétní odpověď neposkytli, uvedli nicméně, že podporují postoj ČOV, který s rozhodnutím MOV nesouhlasí.

Plzeňský prazdroj, který je partnerem ČOV nepřetržitě od roku 2001, s účastí ruských a běloruských sportovců na LOH v Paříží v příštím roce stejně jako CPI Property Group nesouhlasí. Jasné stanovisko k tomu, zda spolupráci s ČOV ukončí, však zatím neposkytl.

„Plzeňský Prazdroj na toto rozhodnutí bude reagovat a v této souvislosti budeme nastalou situaci i podobu našeho partnerství řešit s Českým olympijským výborem,“ řekl Novinkám mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář.

CPI končí spolupráci s olympijským výborem: S kapitulací před Ruskem nechceme mít nic společného

Domácí

„Od začátku konfliktu jsme se jasně vymezili proti ruskému útoku na Ukrajinu. Podpořili jsme řadu humanitárních aktivit a zároveň jsme v reakci na válečný konflikt hned po jeho začátku přestali vyvážet naše produkty do Ruska a Běloruska a toto rozhodnutí nadále trvá,“ dodal.

„Pošpinění hodnot“

Společnost Alpine Pro, která poskytuje českým olympionikům sportovní oblečení od roku 2009, označila rozhodnutí MOV „jako černý den pro olympijské kruhy a pošpinění hodnot základní olympijské myšlenky“.

„Alpine Pro je smluvním partnerem ČOV – a ten má velmi podobný postoj jako my. Věříme tedy, že spolu s námi a ostatními partnery vytvoří nejen ČOV, ale olympijské výbory většiny států zásadní tlak na MOV, protože to je jediná možná cesta – ta společná. Start ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou není žádné řešení, je to neakceptovatelný manévr MOV, a je potřeba se k němu tak postavit,“ sdělil Novinkám ředitel Václav Hrbek.

Stavební firma VINCI Construction spolupráci s ČOV rušit nebude, vyplývá z odpovědi mluvčí Ivety Štočkové na dotaz Novinek.

„Vycházíme z toho, že ČOV se startem ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži nesouhlasí a podnikl celou řadu aktivních kroků, aby Mezinárodní olympijský výbor jejich účast nepovolil. Věříme, že ve snaze hájit olympijské principy bude ČOV pokračovat,“ uvedla Štočková a dodala: „Olympijské partnerství znamená pro skupinu VINCI Construction hlavně podporu Olympiády dětí a mládeže. Pohyb a sport té nejmladší generace považujeme za jeden ze základních předpokladů zdravého rozvoje naší společnosti, proto nám dává spojení s ODM i s ČOV smysl“.

Anketa

Souhlasíte s tím, že Mezinárodní olympijský výbor povolil účast ruských a běloruských sportovců na letních hrách v roce 2024 v Paříži?
Ano
16,9 %
Ne
83,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 43034 čtenářů.

Energetická skupina ČEZ odpověděla na přímý dotaz, zda plánuje spolupráci s ČOV ukončit, či nikoliv, poněkud neurčitě. „České olympijské sportovce nadále podporujeme,“ odpověděl mluvčí Ladislav Kříž.

„Nelze zaměňovat sankce proti Rusku s podporou českých sportovců. Je samozřejmě ke zvážení, zda by ze struktur MOV neměli na protest vůči jednání Ruska odstoupit čeští funkcionáři,“ dodal.

Podobně na přímou otázku odpověděla také Toyota Motor Manufacturing Czech Republic. „ČOV k celé záležitosti disponuje jednoznačným stanoviskem vycházejícím z výsledků šetření jejich interního výboru. Postoj ČOV tak, jak vyplývá ze závěrečné zprávy, jednoznačně podporujeme,“ sdělila za společnost Jitka Jechová.

Krok CPI výbor překvapil

Samotný ČOV byl z rozhodnutí CPI Property Group ukončit spolupráci překvapen a reagoval stanoviskem, v němž zopakoval, že nesouhlasí s ruskou agresí na Ukrajině ani s rozhodnutím MOV.

„Nesouhlasíme s jakoukoli formou účasti Ruska a Běloruska v kvalifikacích na olympijské hry nebo na hrách samotných po dobu trvání válečného konfliktu na Ukrajině. Jasně se na tom shodlo Plénum ČOV. Neztotožňujeme se s rozhodnutím MOV. O našem názoru jsme mnohokrát informovali Mezinárodní olympijský výbor. Každý, kdo toto téma v Lausanne řeší, náš postoj zná,“ stojí v tiskovém prohlášení.

„Postoj společnosti CPI Property Group známe již delší dobu, přesto je pro nás oznámení o ukončení spolupráce prostřednictvím tiskové zprávy překvapivé. Jakmile obdržíme oficiální komunikaci, budeme vše řešit dle smluvních podmínek,“ dodal ČOV.

Pětibojař Svoboda na koberečku u Černochové viděl fotky mrtvých ukrajinských sportovců. Pojede na výcvik na Libavou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám