Hlavní obsah

Pětibojař Svoboda na koberečku u Černochové viděl fotky mrtvých ukrajinských sportovců. Pojede na výcvik na Libavou

Olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda musel v pátek dopoledne vysvětlovat ministryni obrany Janě Černochové (ODS) své výroky, v nichž schvaloval účast Rusů a Bělorusů na olympijských hrách a v kvalifikačních soutěžích. Černochová, která již dříve jeho výroky tvrdě zkritizovala, ho prý s sebou vezme na Libavou, kde se cvičí ukrajinští vojáci, aby si poslechl jejich zážitky.

Foto: Petr Horník, Právo

Český moderní pětibojař David Svoboda. Fotografováno pro přílohu deníku Právo STYL.

Článek

„Ministerstvo obrany a armáda podporuje Ukrajinu a nesouhlasí s tím, aby ruští a běloruští sportovci startovali na olympiádě, když jejich ukrajinští kolegové umírají na frontě ve válce rozpoutané Ruskem a podporované Běloruskem. Tento jednotný postoj očekávám od všech vojáků,“ uvedla po schůzce Černochová.

Schůzky se kromě Černochové zúčastnil i ředitel armádního sportovního klubu Dukla Pavel Benc, který uloží Svobodovi, jenž pod klub spadá, za nedodržení předpisů písemnou důtku.

„Voják má povinnost chovat se i mimo službu tak, aby neohrozil vážnost a důvěryhodnost ozbrojených sil,“ zdůvodnil své rozhodnutí.

Neměl jsem den, hájí se po vyjádření k účasti Rusů v soutěžích olympionik Svoboda

Domácí

Vyslechne si to přímo od Ukrajinců

Kromě toho též Svoboda pojede na setkání s ukrajinskými vojáky, kteří se přijedou do Česka cvičit.

„Dohodli jsme se, že spolu pojedeme za ukrajinskými vojáky na Libavou. Abychom si společně vyslechli jejich příběhy o tom, čeho se Rusko na Ukrajině dopouští,“ přiblížila část trestu Černochová.

„Nejde o postih za názor, ale za nedodržení toho, jak by měl profesionální voják na veřejnosti vystupovat,“ dodala.

Svoboda také rezignuje na post v komisi sportovců Českého olympijského výboru.

Foto: Ministerstvo obrany ČR / Jan Schejbal

Plakát s portréty ukrajinských sportovců, kteří zahynuli ve válce, kterou Rusko rozpoutalo na Ukrajině

„Dvojrole profesionálního vojáka a zástupce sportovců v komisi nejde dohromady, proto jsem se rozhodl na členství rezignovat. Nejsem advokát Ruska a mrzí mě, že má neobratná vyjádření mohla poškodit armádu a resort obrany,“ uvedl Svoboda.

Setkání přišlo po tvrdé kritice ze strany ministryně Černochové a distancování samotného resortu obrany od Svobodových středečních vyjádření.

„Na vlastní oči jsem viděla, co Rusko páchá za zvěrstva. Ne! Není normální, aby ruští a běloruští sportovci jeli na olympiádu, na kterou Ukrajinci nepojedou, protože brání svou vlast nebo je zabili. Nepochopím, jak tohle voják a olympionik může zpochybňovat!“ napsala například ve středu na svůj Twitter Černochová.

Svoboda ve středu v České televizi řekl, že jeho osobní názor souzní s aktuálním stanoviskem MOV, který na rozdíl od období bezprostředně po ruské invazi na Ukrajinu doporučil návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží.

„Protože (MOV) dobře ví nebo zástupci a funkcionáři vědí, že není možné tu účast zakázat a neporušit tím všechny dokumenty, ke kterým se zavázali,“ uvedl.

„Ten válečný konflikt stále probíhá. A jak víme, tak první obětí každého válečného konfliktu je pravda,“ řekl dále Svoboda.

Na upozornění moderátorky ČT, že Valné shromáždění OSN opakovaně v rezolucích odsoudilo agresi Ruska vůči Ukrajině, reagoval Svoboda slovy: „Může to být klidně mýlka, co já vím.“

Svoboda následně své výroky korigoval. „Mým záměrem bylo především prezentovat neutrální stanovisko komise sportovců ČOV, podložené výsledky dotazníku provedeného mezi českými sportovci. V žádném případě neschvaluji válku na Ukrajině ani nemám důvod obhajovat politiku Ruska nebo Běloruska. Bohužel, některá moje vyjádření vyzněla nešťastně a zřejmě způsobila zcela jiný dojem, než jak jsem to měl v úmyslu. Do domnělé pozice „ďáblova advokáta“ ruských sportovců jsem se dostal jen svojí nemotorností v rozhovoru. Neměl jsem den,“ uvedl moderní pětibojař.

Šéf MOV odsoudil evropské politiky, kteří nesouhlasí s návratem Rusů do sportu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám