Hlavní obsah

ŘSD vypíše do konce roku soutěž na dostavbu Pražského okruhu mezi D1 a Běchovicemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypíše do konce letošního roku tendr na zhotovitele dostavby Pražského okruhu mezi D 1 a Běchovicemi. Dokončen byl na trase pyrotechnický průzkum, uvedl v úterý na místě chystané stavby generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Foto: Mapy.cz, Novinky

Plánovaná dostavba Pražského okruhu

Článek

„Chceme vypsat výběrové řízení na zhotovitele ještě letos, abychom jej mohli mít vysoutěženého na podzim roku 2024. Všechno směřujeme k tomu, aby na konci příštího roku mohla být stavba zahájena, “ řekl ředitel ŘSD Mátl.

„Víme, že výběrové řízení na zhotovitele u takto velké a náročné stavby bude dlouhé a nebude jednoduché. Myslím ale, že v tuto chvíli neexistuje v republice důležitější komunikace než úsek 511,“ dodal.

Část okruhu mezi Běchovicemi a D 1 označovaná jako úsek 511 má měřit 12,6 kilometru. Územní rozhodnutí vydal v polovině roku 2020 stavební úřad Prahy 22 a loni v červnu ho pravomocně potvrdil jihočeský krajský úřad, který se věcí zabýval po podání námitek, podle nichž byl pražský magistrát při rozhodování podjatý.

Dokončení Pražského okruhu budou provázet žaloby

Domácí

Silničáři dokončují zadávací dokumentaci stavby, která je hotová v konceptu. Nyní zpracovávají čistopis. Zároveň se připravují podklady pro získání stavebního povolení.

„Chybí nám pět stanovisek, abychom mohli doplnit veškeré podklady pro ministerstvo dopravy a stavební úřad a mohlo být řešeno stavební řízení a posléze vydáno stavební povolení. Věřím, že poslední doklady získáme v průběhu listopadu, a mohlo být tak v prvním kvartálu roku 2024 vydáno stavební povolení,“ dodal Mátl.

Pyrotechnici našli množství magnetů

Pyrotechnici prozkoumali plochu o rozloze více než 239 hektarů. Nalezli mimo jiné velké množství magnetů, které mají na měřicích přístrojích stejně silný signál jako například letecká bomba.

„Během průzkumu byla realizována téměř tisícovka kopaných sond, aby byl ověřen zdroj detekovaného signálu,“ uvedl Jiří Chládek, expert na pyrotechnické průzkumy a soudní znalec, který se na pyrotechnickém průzkumu také podílel. „Převážně ručně bylo vykopáno několik set kilogramů detekovaných předmětů,“ dodal.

Na území dostavby úseku Pražského okruhu D 1 – Běchovice byl ve srovnání s jinými lokalitami staveb vysoký výskyt magnetů. Ty se vhazují krávám do krmiva, aby na sebe navázaly vše kovové, co kráva sežere a nezranilo ji to. Poté co magnet splní svůj úkol, projde trávicí soustavou a společně s hnojem se následně dostane na pole.

Dokončují výkup pozemků

Pro stavbu chybí získat ještě asi 15 procent pozemků. „Máme vykoupeno zhruba 400 z celkového počtu 492 pozemků. Věřím, že do konce roku bychom mohli mít 90 až 95 procent pozemků,“ dodal Mátl. Část jich patří státu, který je na ŘSD převede. Podle ředitele proběhne i vyvlastňování.

„Ale to jsou vyvlastnění takzvaně technická, to znamená úmrtí, exekuce a některé nesouhlasy. Chtěli bychom nejpozději začátkem příštího roku požádat vyvlastňovací úřady o vydání těchto vyvlastnění, abychom dokázali do konce roku 2024 získat veškeré pozemky,“ uzavřel Mátl.

Na začátku příštího roku plánuje ŘSD zahájit archeologický průzkum. Dodavatele chce mít do konce roku.

Stavba Pražského okruhu je rozdělena na 11 úseků, zprovozněných je zatím sedm. Kromě jihovýchodního úseku mezi Běchovicemi a D 1 chybějí tři úseky v severní části mezi Ruzyní, Suchdolem, Březiněvsí a Satalicemi. Naposledy se okruh řidičům rozšířil v roce 2010, kdy byl zprovozněn úsek od D 1 k D 5. První úsek se otevřel před 40 lety, a to 20. září 1983.

Nejvyšší silniční most v ČR: ŘSD vyhlašuje soutěž, kdo ho postaví

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám