Hlavní obsah

Nejvyšší silniční most v ČR: ŘSD vyhlašuje soutěž, kdo ho postaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v úvodu října vyhlásí ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tendr na výstavbu obchvatu Plas na Plzeňsku. Jeho součástí bude i nejvyšší silniční most v ČR, který překlene ve výšce 87 metrů hladinu Střely. Šestikilometrový obchvat by měl začít motoristům sloužit v roce 2027.

Foto: Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Most povede přes hluboké údolí Střely jihovýchodně od Plas. Vizualizace Ředitelství silnic a dálnic.

Článek

Most má být dle projektu tvořen železobetonovým monolitickým obloukem s horní mostovkou. Jeho délka bude 496 metrů. Oblouk bude mít rozpětí 180 metrů a výška nad hladinou řeky bude 87 metrů.

Žďákovský most na Orlické přehradě má sice výšku 90 metrů, ale ode dna nádrže, která je v místě přemostění hluboká kolem 40 metrů.

Protože se bude jednat o atraktivní lokalitu, počítá se na mostě i s chodníky a vyhlídkou na Plasy. Obchvat je vyprojektován východně od města. Ředitel plzeňského Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Blabol již dříve uvedl, že se most bude stavět samostatně metodou Design and Build, tedy vyprojektuj a postav. Výběr zhotovitele bude probíhat zhruba rok.

Projekt jednoho z nejvyšších mostů v Česku u Plas získal stavební povolení

Ekonomika

Cena mostu by se měla podle odhadů ŘSD pohybovat kolem miliardy korun, na podobnou částku přijde i zbývající část obchvatu. Projekt bude spolufinancován z evropských fondů a počítá se s tím, že obchvat uleví Plasům od tranzitní dopravy. Centrem třítisícového města, známého zejména díky cisterciáckému klášteru, nyní denně projede kolem 10 000 aut včetně množství kamionů. Ty se díky obchvatu vyhnou serpentinám.

Sezení na zámeckém nábytku povoleno. Obnovený klášter v Plasích láká na novou prohlídku

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám