Hlavní obsah

RegioJet začne v sobotu jezdit z Prahy do Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravce RegioJet spustí tuto sobotu pravidelné železniční spojení mezi Prahou, Lvovem a Kyjevem. Navazuje tak na humanitární spoje z Prahy do polské Přemyšle, která je na hranicích s Ukrajinou a od začátku ruské agrese vůči Ukrajině přes něj proudili uprchlíci i humanitární pomoc. Spojení budou moct využívat cestující bez omezení.

Souprava RegioJetu na pražském hlavním nádraží.

Článek

Pro držitele ukrajinských pasů bude jízdenka z Prahy do Lvova stát 229 korun, do Kyjeva 639 korun. RegioJet zavedením spojení reaguje na vysokou poptávku ukrajinských rodin, které se chtějí vrátit za příbuznými a přáteli, uvedla v tiskové zprávě manažerka zahraničních projektů Tereza Ptáčková. Mnoho Ukrajinců se vrací i přesto, že Rusové na jejich zemi stále útočí.

Dosud lidé jezdili hlavně autobusy a platili 1000 až 1200 korun za jízdenku do Lvova. Autobus ovšem trávil v koloně na hranicích pět až osm hodin. Vlaky Českých drah na Ukrajinu ani před válkou nejezdily.

Humanitární vlak přivezl do Česka přes 70 uprchlíků. Většina míří za rodinou.Video: Novinky

Cestující RegioJetu budou muset v Přemyšli přestoupit do ukrajinské soupravy, protože na Ukrajině jezdí vlaky na jiném rozchodu. Vlak jede z Prahy přes Bohumín, Katovice a Krakov do Přemyšle a pokračuje přes Lvov do Kyjeva.

Jančura: Dopravci mají zdražit, ne chodit s nataženou dlaní

Ekonomika

První humanitární vlak vyjel 1. března, ani ne týden od zahájení ruské agrese a na území Česka a Polska bylo a je jízdné stále zdarma. Dopravce převezl za tu dobu 30 000 Ukrajinců a ve spolupráci s neziskovou organizací Člověk v tísni přes 5000 tun humanitární pomoci.

Vlak bude jezdit denně a bude složen z lůžkových vozů, v ceně jízdenky bude i teplá večeře. Z Prahy bude vyjíždět po 20:00. Hraniční kontrola se má uskutečnit výhledově ve vlaku, nemělo by tak docházet ke zdržení. Do Kyjeva má vlak přijet druhý den ve 22:34, přičemž v Přemyšli je dvouhodinový čas na přestup. Z Kyjeva bude vlak vyjíždět v 8:30, do Prahy má přijet v 8:55 druhého dne.

"Věříme, že tato spolupráce s Ukrajinskými železnicemi přinese cestujícím pohodlné pravidelné spojení, a pomůže tak obyvatelům Ukrajiny v lepším kontaktu s rodinou a přáteli, pomůže s návratem domů nebo naopak dojížděním za prací," uvedl majitel RegioJetu Radim Jančura.

Reklama

Výběr článků

Načítám