Hlavní obsah

První japonská investice v ČR jde k zemi. Panasonic v Plzni bourá továrnu na televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská korporace Panasonic bourá 26 let starou továrnu na televizory v Plzni. Staví tam nový, výrazně větší areál na výrobu tepelných čerpadel, po nichž je v Evropě poptávka. Do roku 2026 bude investovat 7,6 miliardy Kč, polovinu do technologie.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Panasonic bourá halu původní továrny na televizory v Plzni. Na místě vznikne nový areál na výrobu tepelných čerpadel vzduch-voda.

Článek

Do roku 2030 chce vyrábět jeden milion tepelných čerpadel a k tomu potřebuje až 3000 lidí. Dnes jich zaměstnává 900 a trvale nabírá nové, teď nejvíc techniky, řekl v úterý řekl Radek Vach, ředitel obchodního plánování Panasonic Heating & Ventilation Air-Conditioning Czech. Během rozsáhlé přestavby podnik nikdy nepřeruší výrobu a plní veškeré objednávky.

Plzeňský závod bude evropskou centrálou Panasoniku pro výrobu tepelných čerpadel včetně vlastního výzkumu a vývoje. Loni v březnu skončil v Plzni po čtvrtstoletí s výrobou televizorů, už v roce 2018 ale začal s vnitřními jednotkami čerpadel pro Evropu.

„Ty už vyrábíme stoprocentně v Plzni a od 3. července také vnější jednotky s ekologickým chladivem, zatím na první lince. Už jsme téměř soběstační, nemusíme už dovážet z Malajsie,“ uvedl Vach.

Loni podnik vyrobil 100 000 čerpadel od tří do 16 kW. Dodá je podle Vacha do libovolné evropské země do 24 hodin. Evropa využívá čerpadla vzduch-voda z 90 procent. Poptávka stále roste, hlavně kvůli odklonu zemí od uhlí. Evropské země tlačí na to, aby lidé opouštěli zdroje na tuhá paliva, EU dotuje pořizování čerpadel a fotovoltaických zdrojů.

Foto: Profimedia.cz

Budovy a haly plzeňského závodu Panasonic procházejí po 26 letech rozsáhlou rekonstrukcí.

Fotovoltaika a tepelné čerpadlo – hodí se k sobě?

Tipy a trendy

První japonská investice v ČR

První halu na výrobu televizorů rozběhl Panasonic v dubnu 1997, tehdy šlo o první japonskou investici v ČR a prvního velkého investora v rodící se průmyslové zóně Borská pole, dodnes jedné z největších v ČR.

„Budovu jsme teď 1. září předali japonské stavební firmě Kajima a srovnána se zemí bude letos 5. prosince a hned poté začne výstavba nové rozsáhlé třípodlažní haly. Na jaře 2025 se do ní nastěhujeme,“ řekl Vach.

Veškerá technologie je teď v sousední druhé hale, stejně velké jako první, kterou už Panasonic zrenovoval loni. „Do ní postupně přidáváme nové linky, řídíme si to sami podle poptávky,“ řekl. Další výrobu má firma v nájemní hale v Nýřanech na severním Plzeňsku. „Na rozdíl od televizí, které jsme montovali na lince z dodaných dílů, se u čerpadel snažíme si co nejvíce dílů vyrobit sami,“ uvedl.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

V nové hale Panasonicu se budou vyrábět tepelná čerpadla vzduch-voda, po nichž je v Evropě velká poptávka.

Přes 140 tisíc metrů čtverečních

„Nová třípatrová hala s 100 000 metry čtverečními bude ve tvaru ‚L‘ obejme halu číslo 2, která zůstane zachována,“ uvedl Vach. Původní dvě haly na výrobu televizorů měly dohromady 78 000 metrů čtverečních. Nový závod na čerpadla se rozšíří na 140 000 metrů čtverečních. Panasonic, který v roce 1996 koupil od města téměř 17 hektarů pozemků, využije k nové výstavbě také poslední volný pozemek směrem k Tesku.

Do loňského března, po konci výroby televizorů, odešlo z plzeňského Panasoniku 900 lidí, z toho asi 350 kmenových. „Všichni měli hned práci. Zorganizovali jsme workshop s 40 zaměstnavateli z regionu. Měli jsme hot linku, psychologickou a finanční pomoc. Postarali jsme se o ně. A poté, co se dověděli, že zavádíme výrobu čerpadel, tak se k nám řada z nich znovu hlásí,“ dodal.

Panasonic vytvoří v Plzni díky výrobě tepelných čerpadel stovky pracovních míst

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám