Hlavní obsah

První jadernou elektrárnu v Polsku postaví Američané

Aktualizováno

Americká společnost Westinghouse se bude podílet na stavbě první jaderné elektrárny v Polsku. Oznámil to polský premiér Mateusz Morawiecki po jednání s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Informaci potvrdil i americký velvyslanec ve Varšavě Mark Brzezinski. Záměr ještě musí oficiálně schválit polská vláda.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

Morawiecki uvedl, že polský jaderný projekt využije „spolehlivé a bezpečné technologie (společnosti) Westinghouse“. Podle něj o tom polská vláda oficiálně rozhodne ve středu.

Vládní mluvčí Piotr Müller řekl agentuře PAP, že „Američané postaví první (polskou) jadernou elektrárnu“. Nevyloučil ale, že by Polsko mohlo navázat spolupráci s jinými zeměmi v dalších projektech.

„Polsko vybralo americkou vládu a společnost Westinghouse jako partnery pro svou jadernou energii,“ uvedl americký velvyslanec ve Varšavě Mark Brzezinski.

Polský vládní plán pro energetiku do roku 2040 předpokládá, že stavba začne v roce 2026 a že v roce 2033 bude uveden do provozu první blok jaderné elektrárny o výkonu kolem jednoho až 1,6 gigawattu, v následujících letech pak mají být zprovozněny další bloky. Celkem jich má být šest s výkonem do devíti gigawattů.

Polsko žádnou jadernou elektrárnu neprovozuje, spoléhá především na tepelné elektrárny. V 80. letech budovalo jadernou elektrárnu Zarnowiec, stavbu ale provázely problémy a po zániku východního bloku ji země přerušila. Roli v tom hrály i obavy po černobylské tragédii v roce 1986.

Polská vláda očekává, že firma, která elektrárnu bude stavět, bude mít i 49procentní podíl ve zvláštní společnosti, zajistí odpovídající financování projektu a bude se podílet na provozu elektrárny. Polsko počítá s tím, že každý z reaktorů bude moci být v provozu 60 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám