Hlavní obsah

Prodejte své společnosti, vyzývají Trumpa v USA

Novinky, bož

Nadstranická skupina několika organizací a expertů v oblasti etiky, včetně několika bývalých republikánských zákonodárců, v otevřeném dopise vyzvala nastávajícího prezidenta Donalda Trumpa, aby se zbavil svého podnikání. Informoval o tom server CNN Money. Jediný způsob, jak se může jako prezident vyhnout střetu zájmů, je podle autorů dopisu prodat podíl ve všech společnostech.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump

Článek

Donald Trump, který se už 20. ledna stane americkým prezidentem, dříve uvedl, že opustí veškeré výkonné pozice ve svých firmách, aby se „plně soustředil na řízení země“. Ve výkonných funkcích ho mají nahradit jeho děti. [celá zpráva] Kromě toho rozhodl zrušit nadaci Donald J. Trump Foundation.

Budoucí prezident několikrát zdůraznil, že jde o jeho vlastní rozhodnutí, které mu zákony země nenařizují. Autoři dopisu ho za tyto kroky sice pochválili, nicméně podle něj hrozící střet zájmů neřeší.

„Při vší úctě, nemůžete sloužit naší zemi jako prezident a zároveň vlastnit celosvětové obchodní podnikání, aniž byste vážně poškodil výkon úřadu,“ uvedli.

Pod dopisem jsou podepsáni poradci několika republikánských a demokratických prezidentů, několik bývalých republikánských zákonodárců, bývalá republikánská guvernérka státu New Jersey nebo bývalý republikánský guvernér Minnesoty Arne Carlson.

Trump podniká mimo jiné ve stavebnictví, provozuje hotely, kasina a golfová hřiště, a to nejen v USA, ale po celém světě. Krátce po svém zvolení ukončil činnost čtyř firem napojených na podnikání v Saúdské Arábii. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám