Hlavní obsah

Evropané by měli zatleskat, chválí Trumpovy daňové plány německý institut

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé Centrum pro evropský ekonomický výzkum (ZEW) chválí plány nastávajícího amerického prezidenta Donalda Trumpa v oblasti daňové politiky. Informoval o tom list Handelsblatt. Podle institutu by prosazení Trumpových návrhů mohlo mít blahodárné účinky i na Evropu.

Foto: ČTK/AP

Nově zvolený americký prezident Donald Trump

Článek

„Vlastně by Evropané mohli Trumpovi výjimečně zatleskat,“ řekl ekonom ZEW Friedrich Heinemann.

Ten v analýze ZEW napsal, že Trumpovy plány v oblasti daní ve skutečnosti nejsou vůbec radikální. Trumpův návrh výrazně snížit daň z příjmu firem hodnotí studie jako velmi rozumnou.

V současnosti platí pro firmy v USA sazba daně z příjmu 36,5 procenta. Trump v kampani slíbil, že ji výrazně sníží na patnáct procent. Podle ZEW však v žádném případě nelze říct, že jde o daňový dumping. Kromě federální daně z příjmu totiž vybírají vlastní daň z příjmu i jednotlivé státy.

Běžná úroveň daňového zatížení

Takže i po tomto rapidním snížení by součet obou daní z příjmu dělal v průměru 21,6 procenta. To je stále nad průměrem EU, který činí 21 procent, podotkl Handelsblatt.

„Trumpovy plány tak vlastně působí spíše jako dodatečné přizpůsobení mezinárodně běžné úrovni daňového zatížení,“ domnívá se Heinemann.

Snížení firemní daně z příjmu na 15 místo dosavadních 35 procent budoucí Trumpův ministr financí Steven Mnuchin označil za jednu ze svých priorit.

Nastávající prezident Trump se také může pochlubit dohodou se společností Carrier, které nabídl daňové pobídky výměnou za zachování tisíce amerických pracovních míst. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám