Hlavní obsah

Příslib pro obce: Gigafactory v Líních by zabrala maximálně 200 hektarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří továrna na výrobu baterií do elektroaut, jež možná vznikne na záložním armádním letišti v Líních, by zabrala maximálně 200 hektarů. Takový příslib dostali starostové okolních obcí na středečním setkání se zástupci investora, kterým je koncern Volkswagen, ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a kraje.

Foto: Mapy.cz

Letiště Líně u Plzně

Článek

Původní návrhy velikosti gigafactory činily 400 hektarů. „Zmenšení o polovinu by pro nás znamenalo obrovskou výhru,“ uvedl po více než tříhodinovém jednání Martin Sobotka (Aktivní Dobřany), starosta Dobřan, kde se setkání konalo.

Změna by se měla promítnout do nových zásad územního rozvoje Plzeňského kraje, o nichž bude diskutovat zastupitelstvo ještě v prosinci. „Teprve až se návrh schválí a uvidíme ho černý na bílém, budeme v klidu,“ zdůraznil Miroslav Sedlák, který stojí v čele Nové Vsi.

Gigafactory by tedy zabrala maximálně 200 hektarů, dalších zhruba 50 hektarů by připadlo pro leteckou záchranku, zázemí pro hasiče nebo rozvodnu elektřiny. Volkswagen se rozhoduje mezi Českou republikou, Polskem a Maďarskem. Verdikt má padnout už v prosinci.

Gigafactory: Na dopadovou studii chybí data

Domácí

Starostové považují vyjednávání se zástupci MPO a investora za vytváření plánu B, pokud obří továrna dostane zelenou. „Stále ale upřednostňujeme plán A, tedy, že gigafactory u nás vůbec nebude,“ zdůraznil Sobotka.

Vláda označuje projekt za zhruba 120 miliard za klíčový. To ostatně na středečním setkání zopakoval náměstek pro digitalizaci a inovaci MPO Petr Očko. „Gigafactory je pro českou ekonomiku, která je závislá na automobilovém průmyslu, investicí do budoucna. Elektromobilita je jasný trend. Kdyby projekt nedopadl, došlo by pravděpodobně k velkému propadu tohoto klíčového průmyslu,“ konstatoval.

Obří továrna by měla zaměstnat až 5000 převážně kvalifikovaných lidí. Proti její výstavbě jsou nejenom okolní obce a obyvatelé, ale také piloti. Ti chystají na příští sobotu další, v pořadí už druhý protest.

Bourat letiště v Líních kvůli gigafactory? To by byla obrovská škoda, řekl Babiš

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám