Hlavní obsah

Prezident jmenuje novým členem Bankovní rady ČNB Tomšíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident republiky Václav Klaus se rozhodl jmenovat novým členem bankovní rady Vladimíra Tomšíka, který v poslední době pracoval ve Světovém obchodním institutu ve Švýcarsku.

Článek

Klaus se v pátek setkal s guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou a diskutoval s ním právě své rozhodnutí jmenovat prvním ze dvou nových členů Bankovní rady České národní banky Vladimíra Tomšíka.

Příští týden končí mandát dvěma členům bankovní rady - Michaele Erbenové a Janu Fraitovi.

"Vzhledem k tomu, že Vladimír Tomšík je velmi zdatný akademik, je pravděpodobné, že nahradí v Bankovní radě jiného velmi zdatného akademika profesora Jana Fraita. To však budeme na sto procent vědět příští pátek, " řekl analytik Citibank Miroslav Plojhar.

"Vladimír Tomšík aspoň v minulosti zastával vstřícný přístup k brzkému přijetí eura. Vzhledem k euro-skeptickým názorům prezidenta Klause je jeho jmenování čistě z tohoto hlediska celkem překvapivé," dodal Plojhar.    

Tomšík vystudoval Fakultu národohospodářskou a Fakultu financí a účetnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze a Fakultu sociálních věd na Univerzitě Karlově v Praze.

Od 2005 do současnosti pracuje na pozici zástupce vedoucího týmu analyzujícího pravidla multilaterálních dohod o obchodu a investicích ve Světovém obchodním institutu ve Švýcarsku.

Absolvoval zahraniční studijní a pracovní pobyty v Irsku, Německu, USA a Švýcarsku. K problematice měnové politiky a makroekonomie se pravidelně vyjadřuje a publikuje doma i v zahraničí.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově- politických opatřeních. Bankovní rada je sedmičlenná, jejími současnými členy jsou guvernér ČNB Zdeněk Tůma, viceguvernér Luděk Niedermayer, viceguvernér Miroslav Singer, Michaela Erbenová, Jan Frait, Robert Holman a Pavel Řežábek. Jmenování nových členů bankovní rady má na starost prezident.

Dalším novým členem má být Hampl

Podle severu Euro On line má být druhým členem Bankovní rady jmenován Mojmír Hampl. Jméno druhého člena chce však prezident Klaus oznámit oficiálně až v příštím týdnu.

Životopis Doc. Ing. PhDr. Ing. Vladimíra Tomšíka, Ph. D., Ph. D.

  • Narozen 12. 6. 1974 v Čeladné. Vystudoval Fakultu národohospodářskou a Fakultu financí a účetnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze a Fakultu sociálních věd na Univerzitě Karlově v Praze.
  • Od roku 1997 pracoval jako odborný asistent na Vysoké škole ekonomické v Praze. V 2000 nastoupil jako analytik do Týmu makroekonomických analýz hlavního ekonoma Komerční banky.
  • Od 2000 pracoval jako hlavní ekonom finanční a poradenské skupiny NEWTON Holding a v letech 2004 - 2006 byl současně vedoucím Ústavu ekonomie na NEWTON College.
  • Od 2005 do současnosti pracuje na pozici zástupce vedoucího týmu analyzujícího pravidla multilaterálních dohod o obchodu a investicích ve Světovém obchodním institutu ve Švýcarsku.

Hampl totiž zatím nemá své angažmá zcela jisté, protože čeká na nezbytnou bezpečnostní prověrku a může se stát, že ji NBÚ nestihne dodělat včas. V tom případě by prezident potvrdil na druhé období Michaelu Erbenovou, uvádí server.

Reklama

Výběr článků

Načítám