Hlavní obsah

Přejmenovaný Fair Credit na sebe podal insolvenční návrh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poskytovatel nebankovních úvěrů Fair Credit International, který se před týdnem přejmenoval na CEPO Green3, na sebe dnes podal insolvenční návrh. Podle něj dluží 685 milionů korun, z toho 251 milionů Kč je po splatnosti. Nemá žádné zaměstnance. Situaci chce řešit konkurzem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Informuje o tom web Hospodářských novin (HN). Podle něho má firma stovky věřitelů, včetně bohatých českých podnikatelů.

Firma poskytovala lidem rychlé spotřebitelské úvěry s vysokým úrokem, ale zároveň na jejich výplatu vybírala peníze od drobných i větších investorů, ať už ve formě dluhopisů nebo skrze investiční fond CFH. Kapitál na výplatu investorů měly dodat mateřská firma Fair Credit Holding a společnost Concord Financial Holding. Firma ale od roku 2018 neměla platnou licenci ČNB na poskytování úvěrů a musela tento byznys ukončit.

„Vzhledem k postupně narůstající krizi na trhu nejprve v důsledku pandemie covidu-19 a následně i v souvislosti s krizí na trhu způsobenou válkou na Ukrajině a turbulentním vývojem na trzích s energiemi a fosilními palivy se však dlužník dostal do situace, kdy začalo být zřejmé, že nebude moci dostát všem svým závazkům,“ stojí v insolvenčním návrhu, pod kterým je podepsán Jiří Záruba.

Kandidát ANO na primátora Stuchlík prodal podíl ve firmě, kterou zachraňuje J&T Banka

Domácí

V současné době je jediným členem představenstva CEPO Green3 právě chomutovský podnikatel Jiří Záruba, jehož firma Grimastar se snažila v minulých týdnech odkupovat pohledávky a nabízela úhradu jistiny dluhu ve splátkách na deset let. HN uvedly, že nabídku dostali i věřitelé, jejichž zápůjčky zprostředkovali finanční poradci společnosti Fincentrum a finanční poradci skupiny 4fin. Mezi oběma skupinami panují ostré právní spory.

Podíl ve Fair Creditu vlastnil před vstupem do politiky podnikatel Petr Stuchlík. Stuchlík byl jedničkou kandidátky hnutí ANO do komunálních voleb v Praze před čtyřmi roky a v době, kdy kandidoval na primátora Prahy, firmu prodal. Dalším majitelem byl až do letošního léta Martin Nejedlý.

Reklama

Související témata:
Fair Credit

Výběr článků

Načítám