Hlavní obsah

Plyn zlevňuje, lidé to většinou poznají za rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pan Jiří z pražských Kobylis měl cenu plynu v bytě do konce roku fixovanou a platil zálohy kolem 2000 Kč měsíčně. Jenomže od Nového roku mu fixace skončila a teď platí přes 5000 korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Plynový hořák, ilustrační foto

Článek

„Přitom v televizi jsem slyšel, že ceny plynu na burze pořád klesají a jsou už blízko úrovním při loňském začátku války,“ postěžoval si Právu. Dodal, že platí více než dvakrát tolik, a přitom se na jeho cenu vztahuje strop. Lépe jsou na tom jen klienti s dlouhodobou fixací.

Nynější pokles cen se bude postupně promítat do budoucích ceníků, když dodavatelé nakupují na příští rok
Jiří Gavor, analytik ENA

Ceny plynu na klíčovém evropském obchodním uzlu ve středu skutečně klesly až na úroveň 65 eur (asi 1560 Kč) za MWh a pokračovaly v dlouhodobém poklesu. Avšak vliv těchto okamžitých cen se podle odborníků projeví v cenících dodavatelů pravděpodobně až příští rok.

„Nynější pokles cen se bude postupně promítat do budoucích ceníků, když dodavatelé nakupují na příští rok,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Cena plynu klesla pod 65 eur za MWh

Ekonomika

Na dotaz, zda by bylo možné očekávat pro domácnosti zlevnění pod vládou stanovený strop 3000 Kč za MWh plynu s DPH odpověděl: „To by byl velmi optimistický předpoklad, ale zcela to nevylučuji.“

Situace podle něho opticky vypadá tak, že současné ceny jsou daleko příznivější než dříve, jenomže to nestačí k tomu, aby dodavatelé mohli nabídnout ceny pod vládou stanoveným stropem.

„Drtivá většina zákazníků tak bude celý rok chráněna cenovým stropem. Na burze to není natolik citelný pokles, aby to pomohlo cenový strop prorazit,“ dodal Gavor. K ceně na burze je podle něj třeba připočíst další položky ve výši až desítek eur a také regulovanou část.

Nakupují s velkým časovým předstihem

Obchodníci letošní ceníky sestavili z postupných nákupů v minulých letech, kdy zejména loni byly ceny na burze několikanásobně vyšší než nyní. Aktuální ceníky dodavatelů bez zohlednění stropu stanoveného vládou jsou tak výrazně nad tímto stropem.

Analytik: V energetice vláda v EU obstála, doma to bylo horší

Ekonomika

„Signály o poklesu cen – jedná se hlavně o okamžité neboli spotové ceny na evropských velkoobchodních trzích – jsou dobrou zprávou. Ale ta se výrazně projeví až s velkým časovým odstupem,“ řekl Právu mluvčí největšího dodavatele plynu innogy Martin Chalupský.

Signály o poklesu cen – jedná se hlavně o okamžité ceny na evropských velkoobchodních trzích – jsou dobrou zprávou
Martin Chalupský, innogy

Kvůli bezpečnosti a spolehlivosti dodávek musí podle jeho slov všichni odpovědní dodavatelé nakupovat velké objemy plynu s velkým časovým předstihem.

Spotová cena je teď výhodnější

„Jedná se o roční až dvouletý předstih. Před topnou sezonou je zapotřebí plnit zásobníky a nasmlouvat miliardy kubíků pro miliony zákazníků. Nižší ceny tak vstupují do našeho portfolia postupně a projeví se až při dlouhodobější klesající tendenci,“ poznamenal Chalupský.

„Jinak řečeno nižší nákupní ceny postupně rozmělňují vysoké nákupní ceny roku 2022,“ doplnil.

Kolik nově zaplatíte? Vládní strop ztlumí zdražení energií

Ekonomika

Nižší ceny na burze tak nyní potěší jen ty, kteří mají smlouvu na spotové ceny. „Z krátkodobého a hezkého poklesu cen mají okamžitý prospěch pouze zákazníci, kteří mají koncovou cenu přímo navázanou na tu velkoobchodní, tedy takzvané spotové tarify. To se ovšem týká jen drtivé menšiny odběratelů,“ potvrdil Gavor.

Takové smlouvy má i řada obcí a firem, ale lidé si je od konce loňského roku už sjednávat nemohou, protože vláda jejich nabízení zakázala. Opatření má podle kabinetu zamezit případům z loňska, kdy ceny na burze skokově několikanásobně vzrostly a nastaly problémy.

Gavorovi se ale krok vlády nelíbí. „Je to poněkud nešťastné. Vláda to zdůvodnila tím, že spotové ceny jsou pro nepoučené domácnosti nebezpečný produkt, protože v době poklesu cen jsou sice výhodné, ale v okamžiku náhlého růstu by se lidé dostali do problémů. Pro poučené zákazníky ale spotový produkt do portfolia patří,“ prohlásil.

Lidé, kteří spotový produkt mají, jsou nyní ve výhodě. Proti prudkému zdražení jsou chráněni cenovým stropem a v okamžiku poklesu cen platí méně. Ceny u spotového produktu se mění na denní bázi podle vývoje na burze.

Češi pokračují v úsporách. Spotřeba plynu výrazně klesla i v prosinci

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám