Hlavní obsah

Plán dovolené pro prarodiče malých dětí má trhlinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nárok na rodičovskou dovolenou u malých dětí měli podle plánu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) nově získat i prarodiče. Ten však nyní narazil, když v připomínkovém řízení sklidil kritiku. Není jasné, kdy se bude projednávat dál.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Novela zákona o státní sociální podpoře je už téměř čtyři měsíce po připomínkovém řízení, ale doposud nedošlo ani k jeho vypořádání.

„Zaslané připomínky měly výhrady k podobě návrhu. Proto zvažujeme varianty dalšího postupu,“ sdělil Právu Jakub Augusta z ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). O konečné podobě návrhu se podle něj zatím nerozhodlo.

Podle původní varianty by mohli prarodiče čerpat rodičovskou dovolenou i rodičovský příspěvek, pokud se na tom s nimi rodiče dětí dohodnou.

Snižme si valorizaci platů, jako jsme to udělali důchodcům, navrhují zástupci STAN

Domácí

Rodiče by o to museli zažádat na úřadech. Výhodou by bylo, že by se doba péče o vnoučata prarodičům započítávala do nároku na důchod a zaměstnavatelé by je museli uvolnit na takzvanou prarodičovskou dovolenou.

Pečující prarodiče by tak nemohli propustit z práce. V připomínkovém řízení však návrh zkritizovalo například ministerstvo financí.

„Nutnost držet pracovní místo lidem před důchodem zvýší pro zaměstnavatele riziko jejich zaměstnávání. Tato skupina zaměstnanců je nejzranitelnější a disponuje relativně vyšší mírou nezaměstnanosti. Opatření může snížit ochotu k zaměstnávání lidí, především pak žen, v předdůchodovém věku,“ upozornil mimo jiné úřad.

Připomínky k novele vzneslo i ministerstvo vnitra, kterému vadí například to, že prarodiče podle novely nebudou muset zaměstnavateli prokazovat, že čerpají rodičovský příspěvek, a může tak dojít ke zneužívání prarodičovské dovolené.

Zaměstnavatel se například nemusí dozvědět, že prarodič přestal být příjemcem příspěvku a už nemá nárok na prarodičovskou dovolenou.

Ministerstvo spravedlnosti navíc upozornilo na možné zneužití systému tak, že by nárok na účast na důchodové pojištění uplatňoval prarodič, který o dítě ve skutečnosti nepečoval. Resort proto vyzval k zavedení pojistek proti takovým případům.

Zatím neformálně

Podle MPSV může už nyní rodič zajistit péči o své dítě pomocí jiné osoby včetně prarodiče, přičemž mu zůstane nárok na příspěvek. Takové osobě může i přenechat peníze z rodičovského příspěvku, ale má to háček.

„Prarodič, přestože o dítě fakticky pečuje, nemá možnost získat nárok na náhradní dobu důchodového pojištění z titulu této péče,“ vysvětlil Augusta. Prarodiče navíc nemají stejnou míru ochrany na trhu práce jako rodiče.

Při stávající praxi se tedy prakticky jedná jen o neformální předání rodičovského příspěvku pečujícímu prarodiči odměnou, nikoliv o oficiální čerpání.

Zájem o možnost prarodičovské by měla například Lucie z Prahy, která čeká další dítě. „Máma má pár let do důchodu a zvažovali jsme, že by místo mě po nějakém čase rodičák převzala,“ svěřila se Právu.

Novelu zákona vedle ministerstva vedeného šéfem lidovců Marianem Jurečkou podporují i koaliční TOP 09 a Piráti.

Sociolog Daniel Prokop: Jak na důchodovou reformu

SALON

Reklama

Výběr článků

Načítám