Hlavní obsah

Oslavy zemědělců mohou mít hořkou příchuť. Stěžují si na počasí při žních i výkupní ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože letošní výstava Země živitelka v Českých Budějovicích má být na konci srpna podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) z hlediska zájmu rekordní, mnoha zemědělcům zřejmě nebude ani na národních dožínkách v rámci této expozice do skoku. Důvodem jsou počasí, které kazí žně, a také nízké výkupní ceny na trhu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jak uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, žně začaly dobře, ale pak je pokazil déšť. Problémem není ani tak množství jako spíše kvalita potravinářské pšenice.

„Dokonce jsem se setkal s tím, že už nyní mají někteří členové problém, dostat se s potravinářskou pšenicí i do té krmné kolonky. Nejen u pšenice, ale i dalších plodin se obáváme houbových chorob,“ uvedl Doležal. Upozornil, že po deštivých dnech jsou hlášeny meteorology na víkend vedra, což pšenici při uskladnění rozhodně neprospěje.

Celkově ty žně letos nedopadnou špatně a v porovnání s loňským vynikajícím rokem jsme pořád na číslech plus jedenáct procent
Ministr zemědělství Marek Výborný

Velkým problémem jsou pak podle Dostála i nízké výkupní ceny obilí, což ovlivňuje i válka na Ukrajině. „Je to záležitost společné evropské politiky vůči Ukrajině. V tuhle chvíli musíme Ukrajině pomáhat, je to země, která s patnácti procenty HDP závisí na zemědělství, ale zároveň musíme dbát na to, abychom neohrozili životaschopnost zemědělců v Evropské unii. Věřím, že to řešení se nám podaří najít,“ zmínil Doležal.

Horší kvalitu potravinářské pšenice připustil i ministr zemědělství Výborný, ale jinak jsou podle něho letošní žně uspokojivé. „Celkově ty žně letos nedopadnou špatně a v porovnání s loňským vynikajícím rokem jsme pořád na číslech plus jedenáct procent,“ konstatoval Výborný.

Čeští zemědělci prodávají pšenici za ceny o 45 procent nižší než loni

Ekonomika

Podle něho bude 49. ročník výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích rekordní. Uskuteční se od 24. do 29. srpna a zúčastní se jej přes 600 vystavovatelů, což je nejvíce v historii. Pořadatelé očekávají přes sto tisíc návštěvníků.

„Agrosalón Země živitelka je spojen v České republice se samými nej. Je to největší, nejvýznamnější a nejnavštěvovanější veletrh s nejširší nabídkou zemědělských oborů, a to skutečně od rostlinné, zemědělské výroby přes lesy, rybáře a včelaře a mohl bych takto pokračovat dál,“ zve všechny na výstavu Výborný. Výstavy se nezúčastní prezident republiky Petr Pavel, který čerpá v době jejího konání dovolenou.

V Příkazích ukázali žně předků na Hané

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám