Hlavní obsah

Omezení mimořádné valorizace penzí má být podle návrhu jen jednorázové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omezení mimořádné valorizace by mělo být jednorázové a týkat by se mělo jen chystaného červnového navýšení důchodů. Vyšší a střední penze mají růst méně ve prospěch lidí s nižšími důchody. Vyplývá to z návrhu důchodové novely a podkladů k ní, které na svém webu zveřejnila vláda.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Na zvednutí důchodů se podle zprávy k zákonu vyčlenilo 15 miliard korun a průměrná starobní penze by se měla od června zvednout o 760 korun místo 1770 korun, o které by se zvýšila podle nynějších pravidel.

„Podle navržené změny se procentní výměry důchodů zvýší pouze tak, aby celkové výdaje na dávky důchodového pojištění vzrostly vlivem valorizace důchodů v mimořádném termínu od června 2023 o částku 15 miliard korun,“ uvedlo v podkladech ministerstvo práce.

Poukazuje na to, že podle nynějšího nastavení by se letos výdaje zvedly o 34,4 miliardy korun a letošní propad důchodového systému by činil 90 miliard korun.

Schillerová: Změna u valorizace penzí může skončit u Ústavního soudu

Domácí

Podle resortu je „ústavně přípustné“, když se pravidla kvůli zmírnění rozpočtových dopadů a zachování udržitelnosti systému upraví podle ekonomických podmínek Česka.

Důchod se skládá ze solidární pevné části 4040 korun a zásluhové procentní výměry podle odpracovaných let, výše odvodů z výdělků a počtu vychovaných dětí.

Při mimořádné valorizaci se zvedá zásluhový procentní díl. Roste pět měsíců poté, co růst cen překročil za sledované období pět procent.

Zvedá se přírůstek indexu spotřebitelských cen. Český statistický úřad sdělil, že přírůstek pro domácnosti důchodců od loňského července do letošního ledna činil 9,9 procenta.

Ministerstvo práce v podkladech uvádí růst cen o 11,5 procenta a navýšení průměrné penze o 1770 korun.

Podle návrhu by se v červnu měl procentní díl důchodu zvednout o 2,3 procenta a k tomu všem ještě o 400 korun. U průměrného starobního důchodu je to navýšení o 760 korun, uvedlo ministerstvo v podkladech.

Propočítalo, že lidé s penzí 8000 korun si tak celkově přilepší o 6,2 procenta, s důchodem 14 000 korun o 4,5 procenta, s penzí 18 tisíc korun o čtyři procenta a s penzí 22 tisíc korun o 3,7 procenta.

Lidé s penzí 8000 korun podle návrhu dostanou proti nynějšímu nastavení o 36 korun víc, ostatní méně.

„Navrhovaná úprava zároveň zachovává plnou míru solidarity vůči nejzranitelnější skupině osob s nejnižšími důchody a směřuje k určitému jednorázovému omezení nároků u osob se středními a vyššími důchody,“ uvedlo ministerstvo.

Podle něj se ale zachovává pravidlo, že vyšší penze rostou o vyšší částku než nižší penze, i když se jejich růst dočasně omezuje „ve prospěch osob s nižšími důchody“.

Penzi od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) pobíralo na konci minulého roku přes 2,84 milionu lidí, z nich 2,37 milionu mělo důchod starobní.

Důchod do 8000 korun pobíralo loni na konci roku 30 tisíc lidí. Po lednové valorizaci je počet nižší. Své důchodové systémy mají i resorty vnitra, obrany a spravedlnosti.

Nadprůměrné důchody porostou pomaleji

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám